Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Rhizoctoniabestrijding

Rhizoctoniabestrijding
Print

Eén van de belangrijkste schimmelziekten op pootgoed is lakschurft. Lakschurft (Rhizoctonia sp.) uit zich in een slechte opkomst, een verlaagde opbrengst en misvormde knollen.

 

SCHADEBEELD


Op aangetaste poters komen zwarte korstvormige structuren voor, die er bij het wassen niet afgaan. Dit is een verdichting van schimmeldraden die uitlopen van zodra de poter kiemt. Net voor de opkomst worden ondergrondse stengeldelen door de schimmel afgesnoerd. Vaak lopen scheuten onder de plaats van aantasting weer uit, maar ook die kunnen worden aangetast. Op die manier komt de plant niet of laat boven, waardoor een onregelmatige opkomst en planten met dunne stengels ontstaan. 

 

POOTGOED WASSEN


Was enkele poters en beoordeel ze op de aanwezigheid van zwarte scleroten. Behandel pootgoed van zodra knollen (matig) aangetast zijn. 

Rhizoctonia knol

 

BESTRIJDING


Voor de bestrijding van lakschurft op pootgoed zijn zowel poeders als vloeibare middelen op de markt (zie tabel). 

 

Schenk voldoende aandacht aan veiligheid: gebruik handschoenen en een masker bij de toepassing. Voor een goede verdeling van vloeibare middelen moeten de knollen rollen tijdens de behandeling. Op voorhand behandelen kan. Zorg voor een droge bewaring na de toepassing. 
Voor een aantasting van lakschurft vanuit de grond, is een grondbehandeling aangewezen (Amistar: 3 l/ha bij rijentoepassing of 6 l/ha vollevelds). 

 

Akkerbouw IPM

 

Respecteer steeds de principes van IPM (geïntegreerde gewasbescherming)!

IPM in de akkerbouw (demonstratieproject met de steun van de het Departement Landbouw en Visserij)

Vorig Artikel Evaluatie pootgoed bij aflevering
Volgend Artikel Kwaliteit in de bewaring

Comments are only visible to subscribers.

Ook interessant...