Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Agenda

Ken je de beregeningstool al?

Ondanks de huidige regen, is het op veel plaatsen nog droog. Het neerslagtekort is ondertussen al opgelopen tot 100 à 150 mm.

Belgapomnotering

Fontane en Challenger: 35 euro/100 kg (excl. BTW). 

Niet alles gerooid: 7% blijft op het veld

Volgens de enquête gehouden begin februari door PCA/Inagro en Fiwap/Carah is 7% van areaal bewaaraardappelen niet gerooid.

Rassenproeven Vlaanderen 2023

In 2023 werden op 3 locaties in Vlaanderen rassenproeven - friet en chips - aangelegd in het kader van het Programma Landbouwcentrum Aardappelen.

Aardappelen in het veld en in de schuur

Tot begin deze week (18/12) kon er in sommige regio’s nog gerooid worden. De vorstschade varieert en is sterk afhankelijk van de regio, de ligging van het perceel en de rugopbouw.

Bladluizen en koolwittevlieg geïntegreerd beheersen in Vlaamse kolenteelt

Melige koolluis, perzikluis en koolwittevlieg zijn gekende plagen die vaak tot (kwaliteits)verliezen leiden in teelten zoals spruitkool en bloemkool. De problemen komen steeds meer voor door...

Afzet en voorraad 15 november

De totale hoeveelheid Belgische aardappelen die op 15 november in de loods liggen én nog op het veld staan, wordt geschat op 3,55 mlj ton. 

11% van productie 2023 nog in het veld

Volgens de enquête gehouden half november door PCA/Inagro en Fiwap/Carah bedraagt de totale Belgische productie 4,85 miljoen aardappelen.

Rassen geteeld in België

De enquête gehouden door PCA/Inagro en Fiwap/Carah geeft ons een beeld van het belang van de diverse rassen in België. 

Wat leren we uit het nitraatresidu van 2023 ?

PCA nam tussen begin september en half oktober verschillende grondstalen op aardappelpercelen. Algemeen waren de nitraatresiduwaarden dit jaar eerder laag.

Gebruik het warme luchtkanon bij natte oogst

Sinds de regen van 20 oktober liggen de meeste rooiwerkzaamheden stil. Alleen op de lichtste gronden werd zo nu en dan verder gerooid, vaak met grote problemen qua berijdbaarheid.

Gewichtsverliezen tijdens bewaring

Omdat sommige kiemremmingsmiddelen pas worden ingezet wanneer de ogen van de knollen wakker worden leeft de vraag hoe het zit met gewichtsverliezen.

Uitwendige gebreken en holheid

Bij oogst waren er vaker misvormde en/of gekloven aardappelen op te merken. Daarbij treden bij enkele rassen dan ook nog eens problemen op met holheid. 

64% van het Vlaams areaal gerooid! - UPDATE

Na een vlotte start van het rooiseizoen, gooit het kwakkelende weer roet in het eten.

Aandacht voor bewaartemperatuur, ventileren en wondheling!

De rooiomstandigheden zijn nu een stuk moeilijker. Ondertussen liggen de ingeschuurde aardappelen op een temperatuur tussen 10 en 14 graden.

Ventileer vanaf dag 1

Aardappelen die de voorbije 2 weken in de schuur kwamen, liepen vrijwel onmiddellijk op naar temperaturen tussen 17 en 20°C.

Aandachtspunten inschuren en bewaren

Er gaan de komende dagen heel wat aardappelen in de bewaring. Iets later dan normaal, maar niet onverwacht gezien de late plantperiode in het voorjaar. 

Een goede sturing vraagt berekende ventilatie

Een goed ventilatiesysteem moet een gelijkmatige luchtverdeling kunnen garanderen. Lucht zoekt immers altijd de weg van de kleinste weerstand.

NEPG maakt zich zorgen over prijsdalingen

De afgelopen weken zijn de noteringen voor vrije aardappelen van verschillende Noordwest-Europese noteringen drastisch gedaald.

Aardappelziekte

Zolang aardappelen niet geloofdood zijn, is bescherming tegen aardappelziekte nodig. Ook bij de loofdoding is het aangewezen een plaagmiddel toe te voegen. Kies voor middelen met een goede...

Aandacht voor goed rooiwerk

Na een lange droge zomer is er genoeg regen gevallen om te rooien voor de schuur. Hopelijk regent het de komende weken niet te veel, zodat er een gezond product kan ingeschuurd worden.

OWG en loofdoding

Nu het einde van de maand september in zicht komt, wordt het tijd om de finale oogst- en loofdodingsplanning uit te werken. 

NEPG: gemiddelde productie mogelijk bedreigd door kwaliteitsproblemen

De laatste 4 maanden waren best wel bewogen maanden voor de aardappelproductie in de EU-4. 

Loofdoding in zicht?

Het onderwatergewicht is in sommige percelen nog verrassend laag! Eens geloofdood kan er geen stijging meer plaats vinden. Controle is dus nodig!