Datum: Dinsdag 25 november 2025, 9u-17u
Locatie: Zebrastraat 32/001, 9000 Gent (parking via Gustaaf Callierlaan 231)
Op dinsdag 25 november 2025 is het weer zover: de jaarlijkse inspiratiedag van Flanders'FOOD. Dit jaar dompelen we je onder in de wereld van functionele en smaakvolle grondstoffen, met een duidelijke focus op plantaardige ingrediënten van eigen bodem. Laat je inspireren, proef het potentieel en ontdek de toekomst van voeding - samen met professionals uit de volledige keten: van lanbouw en retail tot horeca en onderwijs.
Programma
- 08u45-09u30: Onthaal en welkomstontbijt
- 09u30-10u30: Keynote: Taste Tomorrow Today, technologie als smaakmaker van innovatie en duurzame verandering - Maxime Willems (Founder & CSO Nursh)
- 10u30-11u20: Keynote: Verwerking van nieuwe gewassen - wat zijn de microbiële en chemische risico's? - Prof. Liesbeth Jacxsens en Prof. Frank Devlieghere (Universiteit Gent).
- 11u20-11u15: Pauze
- 11u45-12u45: Workshops
- Sessie 1: Aromatische gewassen: laat je inspireren door praktijkervaringen en de resultaten uit het project Aroma-roots, proef van creatieve bereidingen tijdens de kookdemo van chefs Frank Fol en Dagny Ros, en ontvang het gloednieuwe receptenboekje
- Sessie 2: Eiwitrijke grondstoffen - peulvruchten: tijdens deze sessie delen onderzoekers, landbouwers en verwerkers hun tips en tricks om aan de slag te gaan met peulvruchten zoals erwten, soja en veldbonen
- Sessie 3: Verkenning van grondstoffen met behulp van handige tools: maak kennis met de CropExplore-tools voor landbouwers en verwerkers, en ontdek de veelzijdige mogelijkheden van yacon
- Sessie 4: Pitches van innovatieve startups: tijdens deze sessies inspireren innovatieve startups hun ideeën rond alternatieve grondstoffen in korte pitches. Bedrijven krijgen de kans om mee te denken, vragen te stellen en directe feedback te geven
- 12u45-13u45: Lunch
- 13u45-14u40: Het potentieel van zeewier in de voedingsindustrie - Prof. Imogen Foubert (KU Leuven) en Kaat Vanhegen (VIVES)
- 14u40-15u00: Pauze
- 15u00-16u15: Workshops
- Sessie 1: Aromatische gewassen (herhaling voormiddag)
- Sessie 2: Eiwitrijke grondstoffen - waterlinzen: in deze sessie ontdek je de nieuwste resultaten uit het Lemnapro-project: van teelt en verwerking tot innovatieve toepassingen in voeding en veevoeder. Experts en praktijkgetuigen delen hun inzichten.
- Sessie 3: Verkenning van grondstoffen met behulp van handige tools: maak kennis met de CropExplore-tools voor landbouwers en verwerkers en ontdek de veelzijdige mogelijkheden van deder(olie).
- Sessie 4: Pitches van innovatieve startups: tijdens deze sessie presenteren innovatieve startups hun ideeën rond alternatieve grondstoffen in korte pitches. Bedrijven krijgen de kans om mee te denken, vragen te stellen en directe feedback te geven.
- 16u15-16u45: Keynote: Wat leren onze voorouders ons over ingrediënten? - Jeroen Van Vaerenbergh (De Foodarcheoloog)
- 16u45-18u00: Netwerkdrink
- 18u00: Einde
Gratis voor deelnemers uit de projecten Aroma-roots, CropExplore for Farmers, Leg-O en Lemnapro. Leden van Flanders'FOOD: 150 euro, niet-leden Flanders'FOOD: 240 euro, starters: 75 euro, studenten secundair en hoger onderwijs: 60 euro. Alle tarieven zijn exclusief BTW. Voor bedrijven die ressorteren onder paritair comité 118 of 220 voorziet Alimento in een tegemoetkoming in de inschrijvingskosten van 150 euro persoon (75 euro voor starters) maximum 3 personen van hetzelfde bedrijf. Het aantal plaatsen is beperkt. Gelieve in te schrijven via deze link.
Meer info
Flanders'FOOD: Margaux Leemans
Viaverda: Helena Arents
Deze inspiratiedag wordt georganiseerd door Flanders'FOOD in samenwerking met Boerenbond, HOGENT, ILVO, Inagro, KU Leuven, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, Universiteit Gent, Viaverda en VIVES en kadert in het project 'CropExplore for Farmers: Exploratie van duurzame gewassen voor toepassingen in de Vlaamse circulaire bio-economie'.

Door deel te nemen aan dit evenement ga je akkoord dat er beeld/videomateriaal van jou genomen en verspreid kan worden voor communicatieve doeleinden door Viaverda en de partners van dit evenement. Klik hier voor onze volledige privacyverklaring.