Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Onkruidbestrijding in wortelen steeds grotere uitdaging

Onkruidbestrijding in wortelen steeds grotere uitdaging
Print

In 2023 legde PCG, met steun van telersverenigingen Vegras en Ingro, een onkruidproef aan in wortelen (Daucus carota / DAUCS). De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruisem, België, in 4 herhalingen als een gerandomiseerde blokkenproef. De plotoppervlakte was 22.5 m² en de variëteit was Nerac (Bejo). De proef werd gezaaid op 19 april 2023.

In voor-opkomst en vroege na-opkomst (kiemlob) zijn verschillende zaken mogelijk in wortelen. We zagen geen remming van de referentie bestaande uit 0,15 l/ha Centium 360 CS (360 g/l clomazon, CS) + 1,5 l/ha Challenge (600 g/l aclonifen, SC) + 1,5 l/ha Stomp Aqua (455 g/l pendimethalin, SC). Vervangen we in dit schema de Stomp Aqua door 0,15 l/ha AZ500 (500 g/l isoxaben, SC), dan zien we een verminderde opkomst van de wortelen. Vooral in vochtige tot natte omstandigheden zijn de risico’s niet klein. Alle andere toepassingen in kiemlob leiden tot een kleine groeiachterstand, maar deze is eerder beperkt. Ook de combinatie van 0,15 kg/ha PM18/001 + 0,5 l/ha Stomp Aqua is veilig in dit stadium.

Bij toepassingen na opkomst is het opletten geblazen. De referentie van twee behandelingen met 0,05 l/ha en 0,1 l/ha Sencor SC (600 g/l metribuzin, SC) blijkt verkleuring en necrose te veroorzaken. De remming die hierdoor veroorzaakt wordt is nog lang zichtbaar tot enkele weken na de tweede behandeling. Ook twee toepassingen met 1 l/ha en 1,5 l/ha Corzal SC (160 g/l fenmedifam, SC) resulteert in verkleuring op ongeveer 30% van de planten. De combinatie van 0,3 kg/ha of 0,5 kg/ha PM18/001 met respectievelijk 0,3 l/ha en 0,5 l/ha Challenge resulteert in verkleuring en necrose op een groot deel tot quasi alle planten. De combinatie met 0,5 l/ha tot 1,5 l/ha Stomp Aqua doet dit eveneens, al groeit de achterstand er daar sneller uit. PM22/006 toegepast solo aan 0,5 l/ha of in combinatie aan met Challenge aan 0,3 l/ha en 0,5 l/ha blijkt veilig te zijn voor wortels vanaf het 1ste bladstadium.

 

Tijdelijke schorsing prosulfocarb

U heeft het nieuws waarschijnlijk al vernomen. Voor wie dat niet het geval is, het spijt ons dat wij dit moeten melden maar de actieve stof prosulfocarb (Defi, Roxy,…) is met onmiddellijke ingang geschorst. Dit betekent dat het middel niet meer verkocht of gebruikt mag worden sinds 9 februari 2024. Heeft u van dit product nog stock? Label het dan duidelijk met de melding dat het niet gebruikt mag worden. Zo vermijdt u fouten in het voorjaar.

Voor de teelt van onder andere wortelen is dit een zeer groot verlies. Het gamma aan herbiciden was al niet breed, en nu verdwijnt één van de belangrijkste middelen. Dat de schorsing toch een beetje als verrassing kwam, doet het rapport al uitschijnen: in quasi elk object werd Defi toegepast. De proefmiddelen zijn veelbelovend, en ook andere middelen (niet in proef) lijken zeer interessant in de teelt van wortelen. PCG zal, in samenwerking met andere actoren uit de sector, de komende jaren blijven inzetten op het onderzoek om het gat dat Defi achterlaat zo snel mogelijk op te vangen.

 

Lees het volledig rapport 

Vorig Artikel Presentaties wintervergadering wortel en pastinaak
Volgend Artikel Studienamiddag 'Uien telen in een veranderend klimaat' kent groot succes