Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Poster ZEROPHYTO project Interreg FWVL

Poster ZEROPHYTO project Interreg FWVL
Print

In dit project werken Franse, Waalse en Vlaamse partners over de grenzen heen samen rond de ‘zero-fyto’ teelt van groenten en fruit, d.i. zonder het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen. Met de samenwerking beogen we mogelijke zero-fyto methoden voor de beheersing van een aantal doelplagen te identificeren, te valideren in de praktijk en door te geven naar de sector.

 

Deze methoden zijn gebaseerd op:

  • agronomische factoren: o.a. vruchtwisseling, teelttechnieken, mengteelten, diversificatie van de productie;
     
  • betere kennis van de belangrijkste plagen;
     
  • fysieke bescherming tegen plagen: o.a. vallen voor het massaal wegvangen, afdekking van teelten met netten;
     
  • functionele agrobiodiversiteit: voedselbronnen en habitat voorzien op het bedrijf voor natuurlijke vijanden van plagen.

 

De verschillende actoren zullen zich inzetten voor een participatieve aanpak waarbij vaardigheden, knowhow en grensoverschrijdende instrumenten worden gecombineerd binnen netwerken van innovatieve producenten, onderzoekers, voorbeeldbedrijven en projectontwikkelingsgroepen op het gebied van de groenteteelt en de fruitteelt.

De partners zullen kennis en technieken gericht op zero-fyto verkennen, evalueren, de grenzen ervan bepalen en bundelen.

De resultaten zullen gevaloriseerd worden voor de doelgroep, gaande van professionals (producenten, technici, lokale overheden, ...) tot het grote publiek (amateurtuiniers, consumenten, ...) door middel van:

  • demonstraties onder de vorm van proefveldbezoeken of bezoeken aan voorbeeldbedrijven,
     
  • online tools voor het delen van de resultaten op de project website,
     
  • een grensoverschrijdende studiedag Zero ph(f)yto F & L (G) (voorstelling resultaten, uitwisselingen, getuigenissen, ‘zero-fyto’ dorp,...).

 

Meer info?

Ellen Dendauw

Ook interessant...