Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Teeltkalender Biobloemen

Teeltkalender Biobloemen
Print
Er was binnen de biobloemensector nood aan een overzichtelijke en uitgebreide teeltkalender waarmee de teeltplanning kan worden opgemaakt. Door de grote diversiteit aan planten die worden gebruikt en het streven naar een continue bloemenproductie gedurende het groeiseizoen is het opstellen van een teeltplan geen eenvoudige opdracht. Zaai- en bloeitijdstip spelen een belangrijke rol, maar ook het afwisselen van plantenfamilies in een teeltrotatie om een gezonde bodem te behouden. Veel informatie is online te vinden, maar bronnen spreken elkaar vaak tegen. Dit probleem is nu grotendeels van de baan met de nieuwe ‘Teeltkalender Biobloemen’.


Er is een zoekformulier voorzien waarin alle beschikbare informatie over de gekozen plant wordt weergegeven in acht categorieën. Om alle planten te zoeken die voldoen aan een bepaald criterium, is de database zelf ook beschikbaar gemaakt op een tweede tabblad. Hier kan je bij elke eigenschap de sorteerfunctie gebruiken om enkel de planten weer te geven die voldoen aan een bepaalde voorwaarde. Het zoekformulier duidt aan in welke rij de gezochte plant kan worden gevonden (geel kader). In de database staat informatie voor meer dan 340 soorten en er kan worden gezocht of geselecteerd op 46 karakteristieken.


We willen hierbij zeker nog vermelden dat de website van zaadleveranciers vaak andere informatie geeft dan de zaadverpakking. Daarom hebben we op onze eigen ervaringen moeten rekenen. Ook werden bij gebrek aan lokale info buitenlandse bronnen gebruikt. Door andere klimaatomstandigheden kan deze informatie voor Vlaanderen toch verschillend zijn. Daarom is deze database enkel een leidraad met richtinggevende informatie en dien je er als teler kritisch mee om te gaan. Er wordt in de toekomst verder samengewerkt met telers om de informatie aan te vullen en up-to-date te houden. Wil je hier ook aan bijdragen, stuur ons dan zeker een mailtje!
Vorig Artikel Rapport: Onkruidbestrijding in pastinaak 2023
Volgend Artikel IPM-checklist voor groenvoorziening

Bekijk de publicatie