Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Rooien voor frigobewaring en winterprei zaaien

Rooien voor frigobewaring en winterprei zaaien
Print

Actueel prei

Hoog tijd voor het rooien van prei voor frigobewaring

De prei is de voorbije weken algemeen zeer veel gegroeid. Het rooien voor de frigobewaring is volop bezig, een tiental dagen vroeger dan normaal. Enkel prei die wat later in augustus geplant werd, is op de meeste percelen nog niet zo zwaar en kan eventueel nog wat blijven staan. De stok in deze prei is er niet zo snel gekomen maar de prei is zwaar en rijp voor de bewaring.

Op Viaverda is een rassenproef late winterprei aangelegd. De proef is geplant op 31 juli 2023 en gerooid op 8 april 2024. De opbrengst varieerde tussen de 35 en de 50 ton/ha. Dit seizoen hebben wij ondanks de vele behandelingen roest niet uit Harston kunnen houden terwijl de andere rassen slechts een beperkt aantal tot bijna geen roestspatjes vertoonden. De zware roestaantasting zorgde voor de laagste opbrengst bij Harston. De prei zit momenteel in bewaring voor houdbaarheidstesten maar een beperkt aantal planten werd doorgesneden om een inschatting te kunnen maken van de pitlengte. De gemiddelde pitlengte van alle variëteiten was bij de oogst op 8 april  8 cm wat een serieuze toename was t.o.v. enkele dagen vroeger. De pitlengte op 3 april was nog maar 3,5 cm. Vooral bij het het ras 38-WM7544 is de stok het snelst gegroeid. Het warme weer van het voorbije weekend zal zeker een rol in gespeeld hebben bij de snelle doorgroei van de zaadstengel.

  Gemiddelde pitlengte (cm) op 28/3 Gemiddelde pitlengte (cm) op 3/4
Flexiton 3.31 3.19
Harston 4.63 3.94
Laston 4.25 4.50
38-WM5932 5.94 5.81
38-WM7544 3.13 1.94
Volutus 1.81 2.31
ASR 60.0067 3.56 2.38
Oslo 3.75 4.31
 
Winterprei dient gezaaid te worden

Heel wat percelen, vooral zand- of lichte zandleemgronden, geraken voldoende uitgedroogd om bewerkt te kunnen worden zodat prei kan gezaaid worden. De opkweek van preiplanten in deze periode duurt gemiddeld 9 tot 11 weken. Prei die nu gezaaid wordt, zal pas geplant kunnen worden eind juni of begin juli. Velen hebben dus opnieuw hun toevlucht moeten zoeken in plastiekkoepels of glas voor de vroegere plantperioden. Indien je iets wilt vervroegen dan is het nog steeds heel nuttig om het zaaibed af te dekken met bv. vliesdoek. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de bodem langer vochtig blijft waardoor de opkomst beter is. Let er wel op dat het doek strak aangespannen wordt zodat er geen slagschade mogelijk is.

 

Weinig mogelijkheden voor onkruidbestrijding op het zaaibed

De basisonkruidbestrijding in zaaibedden prei gebeurt bij de meeste telers enkel met 1-1,5 l/ha Stomp aqua. De dosis is afhankelijk van de grondsoort en het humusgehalte. Op zwaardere gronden met een hoog humusgehalte kan de hoogste dosering gebruikt worden, op lichte zandgronden de laagste. Er kan ook een halve dosis AZ500 toegevoegd worden, zeker op een vochtige bodem heeft dit een goede werking tegen muur.

Soms wordt Frontier Elite gecombineerd met Stomp Aqua. Frontier Elite is toegelaten in vooropkomst maar er is een redelijk risico op schade, zeker wanneer er veel neerslag valt na de toepassing. Onder afdekking heb je de neerslag onder controle, in openlucht niet. Frontier Elite is wel een welgekomen aanvulling aangezien er weinig alternatieven zijn. Frontier Elite kan je best gebruiken aan een lage dosis en op een vochtige (beregende) bodem zodat achteraf niet veel water moet worden gegeven. In openlucht is neerslag meestal niet in te schatten. Frontier Elite zeker niet toepassen wanneer veel neerslag voorspeld wordt. De ergste schade wordt waargenomen op zware grond met veel neerslag tijdens de kieming. Frontier Elite na de opkomst toepassen is veel veiliger maar het heeft weinig of geen effect op bovenstaand onkruid. Ook AZ500 kan de kieming licht negatief beïnvloeden en wordt daardoor soms pas toegepast na de kieming.

 

Meer info

Luc De Reycke

 

Vorig Artikel Optimale omstandigheden voor curing bataat