Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Plaagwaarnemingen in biologische groenteteelt in tunnel

Plaagwaarnemingen in biologische groenteteelt in tunnel
Print

Monitoring van plagen is van groot belang om tijdig en gericht in te kunnen grijpen. Daarom ging op 15 januari 2024 het CCBT-project “W&W Biogroenten openlucht en tunnel” van start, getrokken door Inagro. In dit project zetten PSKW en Inagro hun waarnemingen en waarschuwingen in biologische groenteteelt openlucht verder. Viaverda breidt de waarschuwingsdienst uit met groenten in tunnel.

 

Waarnemingen

Om de actuele situatie in kaart te brengen, voeren we zowel op eigen proefpercelen als op praktijkpercelen veldwaarnemingen uit in de biologische groenteteelt. In openluchtteelten (Inagro en PSKW) worden de teelt(groep)en koolgewassen, prei/ui, wortelen/selder en sla gemonitord. In teelten onder bescherming (Viaverda) ligt de focus op de vruchtgroenten tomaat, paprika, komkommer en aubergine. De belangrijkste plagen in deze gewassen zijn witte vlieg, trips, rups, bladluis, spint, slakken, Coloradokever, Zuidelijke groene schildwants (Nezara viridula), tomatengalmijt en tomatenmineermot (Tuta absoluta).

 

Waarschuwingen

Via onze tellingen stellen we gecombineerde waarschuwingsberichten op, die de teler informeren over de belangrijkste waarnemingen en evoluties in de plaagdruk in biologische teelten onder bescherming en in openlucht. Hierin hebben we niet alleen aandacht voor gekende gewasspecifieke plagen, maar ook voor polyfage plagen en natuurlijke vijanden. In deze berichten wordt ook informatie over de plagen opgenomen en advies betreffende hun beheersing. De waarschuwingsberichten ondersteunen de telers om gericht te monitoren en in te grijpen.

We versturen de waarschuwingsberichten tweewekelijks via mail. Alle biologische telers kunnen zich gratis inschrijven om deze berichten te ontvangen via deze link.

 

Plagen herkennen en delen

Naast de waarschuwingsdienst worden binnen het project plaagherkenningsfiches opgesteld met fotoreeksen en video’s die gemakkelijk via de smartphone te raadplegen zijn. Er worden ook ziekte- en plaagkalenders uitgewerkt die een overzicht bieden van de meest voorkomende plagen en hun tijden van piek- of verminderde activiteit. Verder kunnen we telers met dit project informeren over hygiënemaatregelen in de biosector.

Met deze handige tools en de waarschuwingsberichten, kan je zelf op jouw bedrijf schadebeelden, plagen en nuttigen waarnemen. Aarzel niet om je waarnemingen te delen met ons. Dit helpt ons een meer gericht advies te geven en de regionale plaagdruk beter in beeld te krijgen.

 

Meer info

An Van de Walle

Meer info over onze waarschuwingsdienst biologische groenten in tunnel vind je hier.

 

Dit onderzoek kadert binnen het project “W&W Biogroenten openlucht en tunnel”, gefinancierd door CCBT

Vorig Artikel Nog niet de helft geplant
Volgend Artikel Poll: Opkomst uien loopt niet van een leien dakje

Comments are only visible to subscribers.