Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Plantactiviteiten liggen nog altijd stil

Plantactiviteiten liggen nog altijd stil
Print

We zitten ondertussen in de eerste week van juni en het is nog altijd te nat om de voorjaarswerkzaamheden te hernemen. Gelukkig is het na zaterdag gestopt met regenen. Zon en wind zijn nu nodig om zo snel mogelijk weer de akker op te kunnen.

 

Records

Tijdens de maand mei viel er regionaal tussen 60 en 240 mm regen. Normaal valt er in mei gemiddeld 60 mm. Dit is nu al de achtste maand op rij dat er meer regen valt dan gemiddeld. Sinds half mei is er op het veld maar weinig vooruitgang geboekt. We blijven steken in een situatie waarbij ongeveer nog de helft van het aardappelareaal moet worden uitgeplant. Dit is nooit eerder op die grote schaal gebeurd. In het verleden werd er wel eens geplant tot in juni, maar met de arealen die nu nog de grond in moeten, wordt het ongetwijfeld laat in juni vooraleer alles afgewerkt is. Het groeiseizoen wordt op die manier nóg korter dan vorig jaar. Met 2023 in het achterhoofd heeft nochtans niemand zin om oogstrisico’s te nemen...

 

Geen topproductie

2024 wordt geen topjaar, dat is duidelijk. Er is al redelijk wat waterschade gemeld en stilaan komen er ook opkomstproblemen aan het licht. Geïnfecteerd pootgoed (meestal gesneden) heeft in deze natte omstandigheden immers maar weinig kans om te overleven. Hou de opkomst van uw aardappelen in de gaten en contacteer uw leverancier in geval van problemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorig Artikel Waarschuwings- en Actua-berichten voor siertelers & groenvoorzieners
Volgend Artikel Hebben mijn aardappelen genoeg stikstof?

Comments are only visible to subscribers.