Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Demo boerderijcompostering op het agro-ecologisch proefplatform

Demo boerderijcompostering op het agro-ecologisch proefplatform
Print

Wie meer wou te weten komen over boerderijcompostering was op de Demodag op het agro-ecologisch proefplatform in Hansbeke aan het juiste adres.

Tijdens de demodag stonden onderzoekers van Viaverda de aanwezigen te woord over boerderijcompostering. We lichtten het composteringsproces toe, met de voordelen en uitdagingen die het stelt en gaven praktische tips en concrete voorbeelden van hoe telers dit kunnen aanpakken op het eigen bedrijf. Je vond ons naast de compostrils die op het platform waren aangelegd. In samenwerking met het ILVO ondersteunden we bij de opbouw en het keren van de compostrils. Onze compostkeerder was ook ter plaatse om het keren van een composthoop te demonstreren.

Via boerderijcompostering verwerk je je reststromen tot een waardevolle bodemverbeteraar. Oogstresten en mest kunnen, aangevuld met bijvoorbeeld stro en houtsnippers, omgezet worden tot een complete meststof, die naast het aanleveren van nutriënten ook de structuur van je bodem verbetert en werkt als pH-buffer. Belangrijk hierbij is dat in de compostril bij de start de juiste verhouding van koofstof en stikstof aanwezig is om het composteringsproces optimaal te laten verlopen. Via een nauwgezette opvolging van de temperatuur, het CO2-gehalte en het vochtgehalte kan bijgestuurd worden waar nodig.

 

Wil je zelf starten met boerderijcompostering?

Voor het opzetten en keren van de compost bij jou op het bedrijf kan je rekenen op Viaverda. Onze dienstverlening bestaat uit een advies voor jouw specifieke situatie en ondersteuning bij de opvolging en kering van composthopen. Neem zeker contact op als we jou hierin kunnen begeleiden. 

Meer info over boerderijcompostering en contactgegevens vind je op de flyer Compost(k)eren met Viaverda.

 

Meer info

Lien De Schrijver

Bekijk de publicatie

Comments are only visible to subscribers.