Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Bataat sector verzamelt voor proefveldbezoek

Bataat sector verzamelt voor proefveldbezoek
Print

Op 3 september verzamelde de bataat sector bij Viaverda voor een toelichting van de lopende proeven en projectwerking. In het kader van het VLAIO LA-project ‘MAXBAT: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit’ bekijken we de invloed van verschillende irrigatiestrategieën en diverse nutriënten (N en K). De voornaamste rassen worden geëvalueerd in twee verschillende plantperiodes en de tussentijdse opbrengst wordt in kaart gebracht. Daarnaast liggen ook enkele demoproeven aan die enerzijds het potentieel bekijken van tussenzaai bij folieruggen bataat in functie van onkruidbeheersing, kijken naar de invloed van bewaren van het plantmateriaal en anderzijds een evaluatie maken van zelf opgekweekt plantmaterieel in openlucht in minikoepel. Tenslotte werd ook gekeken naar het potentieel van elektrische loofdoding.

 

Invloed van dosering en positionering van irrigatie

Dit jaar ligt een uitgebreide irrigatieproef aan in bataat waarbij verschillende doseringen van irrigatiegiften en positionering van de giften worden bekeken. Watergift op basis van TEROS10 sensoren en Watermark sensoren vergelijken we met watergift op basis van het gevoel van de teler. Voorlopig resulteerden de verschillende strategieën in een cumulatieve watergift tussen de 10 en 45 liter per vierkante meter. Het effect op de opbrengst zal geëvalueerd worden bij oogst. In 2023 voerden we reeds een verkennende irrigatieproef uit in bataat die aangaf dat té veel beregenen een nadelige invloed kan hebben op de opbrengst. Het telersgevoel, waarbij we in totaal 42 liter water per vierkante meter irrigeerden, resulteerde in een significant lagere opbrengst dan wanneer de watergift gebeurde volgens het bodemwaterbalansmodel met aansturing door TEROS10 sensoren. Daar werd in totaal 28 liter water gegeven per vierkante meter en werd 8% meeropbrengst gehaald.

 

Groeicurves voor de belangrijkste praktijkrassen

Voor het tweede jaar op rij volgen we tussentijds de evolutie in knolopbrengst op van de 3 belangrijkste rassen (Orleans, Bellevue, Beauregard) in de teelt van bataat. Dit zowel in de proeven bij Viaverda bij twee verschillende plantdata, als op 3 praktijkpercelen. In vergelijking met 2023 zien we bij de eerste tussentijdse oogstmomenten dat de knolopbrengst achter loopt ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar. Bij de laatste oogstbeurten zien we echter een inhaalbeweging t.o.v. vorig jaar door het erg groeizame weer. Op 2 september zaten alle rassen qua opbrengst gemiddeld tussen de 920 en 960 gram. Dat komt dan weer dicht bij de opbrengsten die we vorig jaar begin september noteerden.

 

Potentieel van elektrische loofdoding

Op het proefveldbezoek konden we het potentieel ervaren van de nieuwe Nucrop technologie die elektrische loofdoding realiseert. De Nucrop technologie bestaat uit een samenwerking tussen de firma Nufarm die de geleidingsvloeistof voor deze toepassing ontwikkelde en de firma Cropzone die de machine ontwikkelde. Het toestel is uitgerust met een spuitboom die vooraan de trekker de geleidingsvloeistof verspuit en applicatoren achteraan de trekker die over het gewas slepen. Bij contact van de applicatoren met de geleidingsvloeistof gaat er een stroomstoot door het gewas die maakt dat de plantcellen instant afgedood worden. De machine kwam 1 week voorafgaand aan het proefveldbezoek de loofdodingstoepassing uitvoeren in het bataat gewas. Op het proefveldbezoek zagen we het resultaat na 7 dagen. De afsterving van het loof en de stengels wordt verder geëvalueerd in functie van de stevigheid en het verwijderen van het loof bij oogst.

 

 

Bovenstaande resultaten en nog veel meer proeven die aan bod kwamen op het proefveldbezoek kan je vinden in de bezoekersgids van het proefveldbezoek. Neem zeker een kijkje!

 

Meer info

Annelien Tack

 

Dit onderzoek kadert in het VLAIO LA-project 'Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat'.

Comments are only visible to subscribers.