Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Belgapomnotering

Print

Prijs per 100 kg (excl. btw)

Notering Fontane: 35 euro/100 kg (excl. btw). Marktstemming stabiel: aanbod is gelijk aan de vraag, evenwicht.
Notering Challenger: 35 euro/100 kg (excl. btw). Marktstemming stabiel: aanbod is gelijk aan de vraag, evenwicht.

 

 

* Marktstemming:

Flauw: aanbod is groter dan de vraag
Rustig: aanbod is groter dan of gelijk aan de vraag
Stabiel: aanbod is gelijk aan de vraag, evenwicht
Prijshoudend: aanbod is kleiner dan of gelijk aan de vraag
Vast: aanbod is kleiner dan de vraag

 

 

De Belgapomprijs is de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten , veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs voor vroege aardappelen is de meest gehanteerde prijs waargenomen op de vorige werkdag voor machinegerooide aardappelen van vroege rassen voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten , veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

 

Vrije markt en contracten in de Belgische diepvriesfrietsector :
De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.
Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.
De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.
Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.
Vandaar dat de grafiek voor Bintje en Fontane bij de Belgapomnotering vanaf de oogst 2014 ook de maandelijkse evolutie van de gemiddelde contractprijs bij handel en verwerking zal weergeven, naast deze van de wekelijkse Belgapomnotering.