Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

NEPG maakt zich zorgen over prijsdalingen

NEPG maakt zich zorgen over prijsdalingen
Print

De afgelopen weken zijn de noteringen voor vrije aardappelen van verschillende Noordwest-Europese noteringen drastisch gedaald. Hierdoor kunnen de productiekosten van telers niet langer gedekt worden.

De NEPG benadrukt dat zelfs als er een logisch verband is tussen vraag en aanbod - de huidige beperkte vraag naar vrije aardappelen is het gevolg van grotere gecontracteerde volumes en meer aanbod van afland aardappelen - er ook een logica moet zijn tussen de noteringen en de werkelijk verhandelde volumes.

Omdat er vrijwel geen vraag is, zijn de transacties van de vrije aardappelen momenteel beperkt wat leidt tot indicatieve noteringen in een erg krappe markt.

Telers moeten transacties aan de huidige noteringen goed overwegen en niet toegeven aan "paniek", aangezien er langere termijn goede fundamenten zijn voor een robuuste markt. Aardappelbewaring wordt zeer belangrijk en moet overwogen worden.

De NEPG herinnert eraan dat de Europese verwerkende industrie de komende maanden 2 miljoen ton aardappelen meer nodig heeft dan 2 jaar geleden en dat de prijsvooruitzichten goed zijn.
Bovendien zijn de huidige zeer lage vrije marktprijzen geen stimulans voor telers die de teelt van 2024 aan het overwegen zijn, met alle uitdagingen die daar bijhoren. Bijkomende economische, wettelijke en technische beperkingen én de klimaatverandering maken de aardappelteelt steeds riskanter en moeilijker.

Alle actoren in de Europese aardappelindustrie moeten hiermee rekening houden als het hun doel is om hun aanbod te behouden in de volgende campagne.

 


Persbericht NEPG, 29 september 2023

Vorig Artikel Rijenbemesting: veelbelovende bemestingstechniek in preiteelt
Volgend Artikel Een goede sturing vraagt berekende ventilatie

Comments are only visible to subscribers.