Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Rassenproef biologische aardappelteelt (2022)

Rassenproef biologische aardappelteelt (2022)
Print

2022

De droge zomer typeert het teeltseizoen van 2022. Het zorgde voor afwezigheid van de aardappelplaag in de rassenproef. De resistente rassen hadden op dat vlak niet de kans om zich dit jaar te bewijzen. Het onderwatergewicht lag door de droogte hoog. Het resulteerde ook in hogere schurftaantasting bij de meeste rassen.
Teeltverloop 
De proef werd op een zandleembodem aangeplant, op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro te Beitem. Aardappelen worden er geplant in een zesjarige rotatie. De voorteelt was bloemkool. Sinds 2016 wordt er op vaste rijpaden en niet-kerend gewerkt.
In de proef werden 16 rassen opgenomen in 4 herhalingen en 19 rassen als collectie in 1 herhaling. Het aangeboden pootgoed werd vanaf 3 maart buiten voorgekiemd in voorkiemzakken (Joppe). Enkele rassen (Lady Jane, BIM 13-678-01, Louisa, Satis en Vitabella) kwamen later toe en waren niet of weinig voorgekiemd bij planten. De grootste kiemen waren 1,5 cm. Er werd bemest met 30 ton/ha biologische runderstalmest. Het pootgoed ging vroeg de grond in, op 29 en 30 maart werd de proef geplant.

 

In bijlage kan het volledige artikel geraadpleegd worden.

 

Ook interessant...