Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

B3W: Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit

B3W: Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit
Contactpersoon: Lore Lauwers

+32 (0)9 381 86 83

lore.lauwers@viaverda.be
Projectpartners: Viaverda, ILVO, BDB, PCFruit, PIBO-Campus Tongeren, PSKW, Inagro, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, Hooibeekhoeve Provincie Antwerpen, PVL, Proefcentrum Hoogstraten, Vlaamse Overheid (Dienst Land- en Bodembeheer
Financiering Vlaamse Landmaatschappij (VLM) - Mestbank
Projectperiode: 1/01/2021 - 31/12/2024
Print

Sinds begin 2021 is de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit of B3W een nieuwe begeleidings-en voorlichtingsdienst voor de Vlaamse land- en tuinbouwsector, als ondersteuning van de doelstellingen van het Vlaams mestbeleid. B3W is een overheidsopdracht, waarin de Vlaamse Landmaatschappij de opdrachtgever is. In opdracht van de Vlaamse overheid begeleiden ze land- en tuinbouwbedrijven richting duurzaam bodem- en nutriëntenbeheer.

Het doel is het koppelen van wetenschappelijk en technisch onderzoek aan uitgebreide praktijkervaring voor een brede toepassing in de land- en tuinbouw. Door gespecialiseerde dienstverlening ondersteunt B3W landbouwbedrijven in het verduurzamen van hun bedrijfsstrategie en -exploitatie. Met informatie, kennis, tools en advies. Voor een brede toepassing in de weg naar duurzamer bodem- en nutriëntenbeheer.

Dit wordt gedaan aan de hand van 3 activiteiten:

  1. Thematische uitwisselingsmomenten (TUM’s) op voorbeeldbedrijven die een duurzame en/of innovatieve praktijk of techniek hanteren. Praktijkgetuigenis en kennisuitwisseling tussen bedrijfsleider en deelnemers staan hierbij centraal.
  2. Focusgroepen, met 6-8 deelnemers per groep, waarbinnen landbouwers deelnemen om bestaande kennis toe te passen en nieuwe kennis te ontwikkelen. In groep nadenken over optimalisatie van de nutriëntenkringloop op bedrijfsniveau en over samenwerking tussen bedrijven. Elke focusgroep zoomt in op een specifiek thema.
  3. Individuele een-op-een-begeleiding om het nutriëntenbeheer op een specifiek bedrijf te verbeteren. De begeleider/coach breidt de kennis van de landbouwer uit en reikt geoptimaliseerde praktijken aan op maat van de bedrijfsstrategie en aanwezige technologie, met een grondige evaluatie en verbetering van bodemkwaliteit en nutriëntenkringloop op het bedrijf als hoofddoelen.

Ook interessant...