Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Grote verschillen tussen edamame rassen in de serre

Grote verschillen tussen edamame rassen in de serre
Print

De vraag naar lokaal eiwit stijgt en ook de lokale teelt van eiwitgewassen in België zit in de lift. We willen onderzoeken of de teelt in koude serre voor deze gewassen een meerwaarde kan betekenen tegenover teelt in openlucht, want in een serre kunnen de klimatologische omstandigheden beter gestuurd worden. Daarom gingen we in 2023 opnieuw met geïnteresseerde telers aan de slag en zaaiden we verschillende eiwitgewassen, waaronder edamame, in serre uit.

Eén van de eiwitgewassen die werd uitgezaaid onder glas was edamame. Hierbij vergeleken we 6 verschillende variëteiten. De eerste verschillen doken al op bij het kiemen: bij de variëteit Chiba Green kiemde slechts 58% terwijl bij Hokkai Black en BeFine tot 90% van het zaad gekiemd was. De overige variëteiten zaten daartussen. De kieming verliep dit jaar algemeen bekeken wel veel beter dan in 2022 toen het gemiddelde rond de 50% lag. Dit kwam vermoedelijk door een aanpassing aan de watergift. Door kleinere beurten vermeden we het dichtslempen van de bodem.

Ook tijdens de groei, zetting en vulling waren verschillen tussen de rassen zichtbaar. Dat uitte zich dan ook in de opbrengstresultaten. Hokkai Green haalde de grootste opbrengst per oppervlakte (22,0 ton peulen/ha). Dame Hanae, Hokkai Black en BeFine behaalden een significant lagere opbrengst per oppervlakte (respectievelijk 16,2, 16,5 en 16,4 ton peulen/ha). Daarbovenop rijpten Hokkai Black en Dame Hanae ook veel trager af. De opbrengst van SOY03077 en Chiba Green vielen tussen deze uitersten (respectievelijk 20,1 en 19,4 ton peulen/ha). Chiba Green behaalde wel de grootste opbrengst per plant (169g peulen/plant).

 

Tabel: Opbrengst edamamerassen 2023

Tabel: Opbrengst eiwitgewassen 2023

 

Easy Peasy

Meer informatie over edamame en de andere eiwittengewassen geteeld onder glas zal te verkrijgen zijn tijdens Easy Peasy op 6 februari 2024. Daarnaast worden ook de resultaten van andere onderzoeksprojecten zoals KIKET, PeaPact, LoCoSoy en Een Oesterzwamburger Vol Eiwitten voorgesteld. Het programma met binnen- en buitenlandse sprekers loodst je doorheen het volledige ketenverhaal van deze gezonde, duurzame en eiwitrijke smaakmakers.

 

Meer info?

Jeroen Van Mullem
Lisa Heyman

Vorig Artikel ReGreeneration: bouwen aan groene, veerkrachtige en sociaal inclusieve slimme steden
Volgend Artikel Technische Comités en Coördinatiecomité Sierteelt stellen proefprogramma's 2024 samen

Ook interessant...