Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Op weg naar een duurzame teelt van wortel en pastinaak

Op weg naar een duurzame teelt van wortel en pastinaak
Print

Vegras, Ingro en PCG slaan de handen in elkaar en organiseren een proefplatform rond wortel en pastinaak. Gedurende het teeltseizoen 2023 onderzoeken we verschillende herbiciden, insecticiden, fungiciden, rassen en bemestingsstrategieën in beide teelten. De resultaten van dit uitgebreid onderzoek zullen worden gedeeld met de sector op dinsdag 19 september 2023.

Spirotetramat zal vanaf teeltseizoen 2026 niet meer toegelaten zijn. Voor de bladluisbestrijding in wortelen is dit een groot verlies. Om in te spelen op dat verlies, voeren we nu reeds onderzoek uit naar alternatieve schema’s. Daarnaast testen we ook verschillende fungiciden, waaronder een pakket biologische middelen, om de wortels gezond aan de groei te houden. Aangezien ook diverse herbiciden onder druk staan, kijken we ook in dit thema naar alternatieve schema’s en middelen.

In pastinaak is het aanbod van herbiciden nog beperkter, wat de onkruidbestrijding niet gemakkelijk maakt. Nieuwe middelen zijn in testfase om eventueel uitgebreidere schema’s te kunnen inzetten. Als tipje van de sluier: in deze proef zien we al mooie resultaten en verschillen! Verder onderzoeken we ook in deze teelt hoe de toekomstige fungicidenschema’s er zullen uitzien. Vanaf 2024 zal Vydate 10 G niet meer toegelaten zijn. Op vlak van aaltjesbestrijding zijn er maar weinig alternatieven. Een proef op het platform zal ons tonen hoe we met aaltjes kunnen omgaan in de toekomst. De naastgelegen rassenproef toont het belang van rassenkeuze. Al sedert de beginontwikkeling zijn mooie verschillen tussen de rassen visueel zichtbaar.

Wortel en pastinaak behoren tot de groentegroep III en zijn in de praktijk een uitdaging voor het nitraatresidu. Proeven in het verleden toonden al dat we ook met minder stikstof mooie opbrengsten kunnen halen. Op het platform liggen 5 verschillende bemestingsstrategieën aan. De strategieën variëren in dosis, toepassingstijdstip en type meststof (kunstmest, drijfmest). Dwars hierop liggen verschillende bladvoedingen/biostimulanten naast elkaar om het effect van deze middelen te evalueren. Ongetwijfeld een interessante proef waar we in september meer over zullen kunnen vertellen.

 

Meer info

Jonas Bodyn
Ellen Dendauw

Ook interessant...