Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Uien profiteren van vocht

Uien profiteren van vocht
Print

Actueel uien

Afgelopen week mochten we na een droge periode op veel plaatsen in Vlaanderen eindelijk wat regen verwelkomen. Vooral het westen van ons land werd plaatselijk rijk bedeeld. Voor de groei was het hoognodig dat er terug vocht voor handen was. Dit was namelijk te diep weggezakt wat het moeilijk maakte voor zaaiuien om aan het vocht te geraken. Op verschillende uienpercelen was de groei (bijna) stilgevallen op het moment van de buien. Dat de groei nu hervat wordt, is ideaal voor de komende periode.

 

Trips ontwikkelt in sneltempo

Tripspopulaties zijn groeiende en worden geregeld waargenomen op uienpercelen. Met het huidige aanbod aan systemische middelen zijn groei en sapstroom zeer belangrijke factoren voor een geslaagde bestrijding. Deze 2 factoren zijn vanzelfsprekend afhankelijk van de vochtvoorziening. Dat er nu terug vocht aanwezig is, betekent dan ook dat het het uitgelezen moment is om aan de slag te gaan met insecticiden. Zo bestrijdt u reeds de eerste generatie van trips en remt u de ontwikkeling van een tweede generatie.

 

Resistentie vermijden bij beperkt aanbod fungiciden

Ondanks de lage luchtvochtigheid moeten we waakzaam blijven voor verschillende ziektes. Op een aantal percelen plantuien werd er reeds valse meeldauw (Peronospora destructor) waargenomen. Dauwnachten zorgen voor een snelle ontwikkeling van deze schimmel. Beregende percelen vormen een verhoogd risico, aangezien valse meeldauw een hoge luchtvochtigheid verkiest gecombineerd met temperaturen van ± 20°C. Het huidig aanbod van fungiciden werkt louter systemisch en preventief. Het is dus van cruciaal belang om tijdig te starten. Zeker nu de groei op gang is, worden de actieve stoffen goed opgenomen door en verspreid in de plant.

Om ook binnen enkele jaren nog gebruik te kunnen maken van fungiciden is het aangewezen om resistentie te vermijden. Aan de hand van de FRAC-richtlijnen kunnen we doordacht met de actieve stoffen omgaan. Zoals het woord het zegt, zijn dit richtlijnen (adviezen) en geen verplichtingen. Het huidige aanbod aan middelen bevindt zich in verschillende groepen (tabel 1).

 


FRAC Groep


Actieve stof(fen)


Advies % aantal toep.


Max. aantal toep.


Productnamen

OSBPI fungiciden

oxathiapiproline

33%

4

Orondis Plus, Zorvec Endavia

Strobilurine

fluoxastrobin

pyraclostrobin

azoxystrobin

50%

 

Fandango, Cabrio Duo, Ortiva, (Signum)

QoSl fungiciden

ametoctradin

/

3

Prevint

CAA fungiciden

dimethomorf

50%

4

Prevint

benthiavalicarb

Zorvec Endavia

Benzamide

flupicolide

50%

3

Infinito

Carbamaten

propamocarb

/

/

Infinito

 

 

Hierin zien we dat middelen als Fandango, Cabrio Duo en Ortiva afkomstig zijn uit dezelfde groep. Wanneer we een schema opstellen met een afwisseling van deze middelen werken we bijgevolg resistentie op deze groep in de hand, waardoor op (middel)lange termijn deze middelen onbruikbaar worden. Wees dus waakzaam bij de keuze van de middelen, alleen zo kunnen we op lange termijn de werking van deze fungiciden garanderen.

 

Meer info

Jonas Bodyn

Vorig Artikel Rassenproeven 2023
Volgend Artikel [Persbericht] Voorlopige arealen 2023

Ook interessant...