Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Viaverda bezoekt met telers Wiskerke Onions

Viaverda bezoekt met telers Wiskerke Onions
Print

In kader van het VLAIO-LA traject UIEN 2.0 bezochten medewerkers van Viaverda, samen met telers en leden van de begeleidingsgroep, Wiskerke Onions in Kruiningen (Nederland). 

Kort na de middag werden we verwelkomd door Werner Verschueren, inkoper bij Wiskerke Onions en verantwoordelijk voor onder meer de Belgische regio. Na een smakelijk dessert gaf hij aan de hand van een presentatie een helder overzicht van het bedrijf Wiskerke Onions. Het gaat om een familiebedrijf dat voornamelijk focust op het sorteren en verpakken van uien, in alle mogelijke soorten en maten. Van roze zaaiuien en bananensjalotten tot rode plantuien: in dit bedrijf worden ruim tien soorten uien en look verwerkt. Wiskerke Onions is een grote speler in verpakkingen voor supermarkten en behoort tot de top drie van grootste Nederlandse verwerkers.

De deelnemers kregen onder meer een bedrijfsvoorstelling. Het bedrijf focust vooral op het sorteren en verpakken van uien. Een bedrijf in werking is altijd interessant om te zien.

 

Groeimarkt Vlaanderen

Daarna schetste Werner Verschueren een overzicht van de uitdagingen en kansen in de uienverwerking in Nederland. Naar aanleiding van een vraag van een Vlaamse teler deelde hij ook zijn visie op enkele knelpunten waar de Vlaamse uienteelt nog vaak mee te maken krijgt. Daarbij nam hij vooral de vaak provisorische bewaring op de korrel.

Telers die geen optimale bewaring van uien voorzien, krijgen doorgaans meer problemen met de kleur, een te hoog aandeel kalende uien en sneller rottende uien. Ook de typisch lichtere gronden in Vlaanderen zorgen er soms voor dat de groei te explosief verloopt, wat leidt tot kaalgevoeligere en zachtere uien. Vooral voor rode uien blijft het in België een uitdaging om harde uien te telen.

Daarnaast zorgen de kleinere percelen in Vlaanderen voor meer mengpartijen en geven de typisch hellende percelen meer verschil in vroegheid/afrijping en dus ook in kwaliteit. Ook laten Vlaamse telers de uien meestal nog te lang te dood op het veld staan (want iedere gewonnen kg is welgekomen). Dat is echter duidelijk te zien in het aantal uien met bacterie in de bewaring. De boodschap van Werner was: “Vlaanderen is een groeimarkt, maar kwaliteit is heel belangrijk!”

Werner Verschueren: "Kwaliteit van de uien is heel belangrijk." Een verpakkingsmachine die uitje per uitje weegt. Optische sorteerders bieden heel wat voordelen.

 

Interessant bedrijfsbezoek

Vervolgens kregen we de kans om de infrastructuur van dit bedrijf van dichtbij te bekijken. Van de verschillende onderladers en stortbakken ging het naar enkele stockeerruimtes en vervolgens naar de verschillende sorteerlijnen voor zowel kleine als grote volumes aan verpakkingen.

Sinds enkele jaren maakt men voor de sortering gebruik van optische sorteerlijnen, die zowel de vraag naar werkkrachten aanzienlijk hebben verminderd als de kwaliteit sterk hebben verhoogd. Hoewel de optische sorteermachines nog niet alle gebreken kunnen detecteren, zijn hun snelheid en efficiëntie een grote meerwaarde voor het bedrijf. Tot slot werden ook verschillende verpakkingsmachines getoond.

Iedereen vond dit een interessant bedrijfsbezoek. Na nog een kort woordje van Chayenne Wiskerke over de exportmarkten en het sluiten van de markt op Senegal op 31 december 2025 sloten we dit bezoek af. We bedanken het bedrijf voor de ontvangst!

 

Meer info

Ellen Dendauw
Jonas Bodyn
 

Dit artikel kadert in het project 'Uien 2.0: Goed begonnen is half gewonnen'.

Vorig Artikel Infofiches oogstmechanisatie yacon: gevoelige knollen vereisen voorzichtige oogst
Volgend Artikel Plantwijze beïnvloedt de opbrengst van bataat

Comments are only visible to subscribers.