Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Goede kwaliteit in resterende partijen

Goede kwaliteit in resterende partijen
Print

Vanaf eind november volgen Inagro en PCA verspreid over West- en Oost-Vlaanderen 15 loodsen Fontane op. Van de 15 loodsen zijn er maar 5 waar op de aardappelen MH (maleïnehydrazide) werd toegepast tijdens het seizoen. Er worden maandelijks stalen genomen voor opvolging van de kwaliteit en de kieming. Ook de temperatuur wordt gemonitord.

 

Begin juni

In alle opgevolgde loodsen wordt het ras Fontane bewaard.. In 3 loodsen werd Restrain toegepast, waarbij in de laatste loods waar de bewaring nog loopt het gehalte ethyleen intussen op 20% ingesteld staat. Daarnaast wordt in 3 loodsen met Argos gewerkt (3 à 7 toepassingen). De kiemremming in de overige loodsen gebeurt met 1,4 Sight, waarbij 2 tot 5 keer is gefogd. Van de 15 loodsen zijn er maar 5 waar op de aardappelen MH werd toegepast tijdens het seizoen. Begin juni konden we nog in 7 loodsen stalen nemen; de andere zijn intussen uitgeschuurd. 

 

Temperatuurverloop mei

De gemiddelde knoltemperatuur is sinds eind april opgelopen tot gemiddeld 10,3°C bij de staalname begin juni. Enkel de loodsen met mechanische koeling (2 loodsen) zitten de aardappelen nog op 7°C.     

 

Kwaliteit

Het onderwatergewicht is in de meeste loodsen goed (gemiddeld 427 g/5 kg), met in 1 partij enkele drijvers. De vastheid van de knollen is in de loop van de maand mei weinig veranderd in de resterende loodsen.

De bakkleur is  ten opzichte van eind april niet veranderd met een gemiddelde van 2,1 (= zeer goed). Suikertoppen (door eindglazigheid) werden niet waargenomen en het percentage heterogene frieten (=frieten met zowel gelere als bruinere kleur) is gemiddeld 5%. 

 

Kieming

Maandelijks volgen we ook de kieming op door de lengte op te meten van de langste witte kiem per knol (2x 25 knollen). De gemiddelde kiemlengte op dit moment is 4,9 mm. Dit is minder dan een maand geleden, maar in de loop van mei werden de 2 meest gekiemde loodsen uitgeschuurd, waardoor de betere loodsen overblijven. Hierdoor ligt de kieming gemiddeld nu ook iets lager dan eind vorig seizoen, maar duidelijk hoger dan 2 seizoenen geleden. In één loods werd heel beperkt interne kieming waargenomen.

Opvolging in het kader van het Vlaio LA-traject "Slimme aardappelbewaring"

Vorig Artikel Kieming toegenomen in april
Volgend Artikel OWG en loofdoding

Comments are only visible to subscribers.