Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Sterke kwaliteitsdaling door extreme neerslag

Sterke kwaliteitsdaling door extreme neerslag
Print

Actueel nieuws prei 27/11/2023

Na een warme en natte zomer viel er de afgelopen 40 dagen extreem veel neerslag, zeker in West- en Oost-Vlaanderen en nog het meest in de Westhoek, een regio waar er redelijk wat groenten, waaronder prei, geteeld worden.

 

Het komt de plantgezondheid niet ten goede wanneer plantenwortels gedurende een langere periode in een te natte bodem zitten. We zien dan ook op veel plaatsen, en niet enkel waar de prei met de voeten in het water staat, dat de kwaliteit sterk aan het achteruitgaan is. Vandaag hebben wij op het PCG de rassenproef late herfst geschoond en ook in Kruishoutem zien wij een forse achteruitgang van de kwaliteit. De bladkleur van een aantal rassen is duidelijk bleker geworden dan enkele weken geleden. Bij sommige rassen is de bladplooi geel, wat enerzijds niet mooi is maar anderzijds vooral de houdbaarheid na oogst niet ten goede zal komen. Ongeveer de helft van de rassen vertoont veel witte vlekjes veroorzaakt door mangaangebrek, eveneens een teken van onvoldoende opname van mangaan.

Wat ook opvalt, is een grotere aanwezigheid van rood-bruine schachtstrepen, een gevolg van de snelle groei de voorbije maanden. Hoe moet het nu verder? Op heel wat percelen en zeker op zandgronden is er quasi geen stikstof meer aanwezig in de bodem en is de prei nog volop aan het groeien. Er wordt wel kouder weer voorspeld maar van zodra de maximumtemperatuur boven de 8°C komt, is er groei. Bemesten is momenteel bij wet verboden terwijl de planten honger hebben. Bemesten kan opnieuw vanaf 16 januari. In veel gevallen is het aangewezen om dan niet te wachten om te bemesten, dus hou je klaar tegen 16 januari.

 

Papiervlekkenziekte bestrijden meer dan ooit nodig

De extreem natte velden en koude omstandigheden zorgen voor een grote kans op aantasting door papiervlekkenziekte. Aangezien met het spuittoestel de velden berijden niet vanzelfsprekend is, is het aangewezen om van zodra mogelijk een bestrijding tegen papiervlekkenziekte uit te voeren. Ook roest dient in de huidige omstandigheden nog bestreden te worden.

 

Meer info?

Luc De Reycke

Vorig Artikel Filmpje GroenGek(l)eurd & GreenSupport - Tournée Provinciale
Volgend Artikel Kwaliteit in de bewaring

Comments are only visible to subscribers.