Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Kwaliteit wordt bepaald in de bewaring

Kwaliteit wordt bepaald in de bewaring
Print

Actueel uien

De uienoogst is volop aan de gang. Er zijn al veel uien ingeschuurd, maar ook na de regen van deze week moeten nog veel uien van het land komen. De late zaai geeft een minder goede/gelijkmatige afrijping en een late oogst tot gevolg. In tegenstelling tot andere jaren komen veel uien nog groen van het land. Dit vraagt dan ook extra aandacht tijdens de bewaring.

 

Dichtsnoeren van de nek is een fabeltje

Uien die na het rooien op het land blijven liggen, drogen nauwelijks. Zeker in deze periode, waar we ’s avonds en ’s nachts al geconfronteerd worden met dauwvorming, wordt het drogen overdag teniet gedaan. Het advies is dan ook om de uien niet te lang te laten liggen. Een regenbui in het zwad is namelijk nefast voor de kleur en de kwaliteit van de uien.

Het is van cruciaal belang om na het inschuren direct te beginnen met drogen. Hoe sneller de hals droog is, hoe minder kans bacteriën en schimmels hebben om hun intrede te maken in de ui. Voornamelijk tijdens lange bewaring zal dit een positieve invloed hebben op de kwaliteit. Hierbij moet je weinig tot geen schrik hebben dat de uiennek dichtsnoert en het vocht niet weggeraakt.

 

Ventileren, ventileren, ventileren

Van zodra de uien binnen liggen, dienen de ventilatoren opgestart te worden. De koprotschimmel gedijt het best bij temperaturen tussen 22°C en 25°C. Begin het ventileren met inlaatlucht van 22°C. Als de uien deze temperatuur bereikt hebben, is het belangrijk de inblaastemperatuur te verhogen naar 30-32°C. Zo doorlopen de uien snel dat cruciale punt. Hou deze hogere temperatuur ongeveer een week aan. Daarna kan zachtjes terug gezakt worden naar lagere temperaturen aan een tempo van 0,5°C per etmaal. Hou steeds de periode van 22-25°C zo kort mogelijk, wederom om koprot te vermijden.

Wanneer er geen drogende lucht beschikbaar is, blijft ventileren noodzakelijk. Stel de computer zodanig in dat er dan intern geventileerd wordt. Om te bepalen of de buitenlucht drogend is of niet kan je het Mollier-diagram raadplegen. Buitenlucht met een hogere RV (Relatieve Luchtvochtigheid) dan de RV binnen kan nog steeds drogend zijn!

Bij uien die toch afgerijpt zijn op het veld en niet groen binnenkomen, is het niet noodzakelijk om te drogen aan een temperatuur van 30°C. In dat geval is drogen aan 20°C voldoende en minder risicovol naar koprot toe.

 

Meer info

Jonas Bodyn

Vorig Artikel Uien oogsten? Niet te lang uitstellen
Volgend Artikel Bezoekersgids proefveldbezoek platform industrieteelten 2023

Comments are only visible to subscribers.