Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Onderzoeksinfrastructuur

Onderzoeksinfrastructuur
Print

Onderzoeksinfrastructuur site Destelbergen

De site van Viaverda te Destelbergen is 24 ha groot en beschikt over diverse proefvelden en serres voor het uitvoeren van onderzoek en demonstraties in open lucht en onder bescherming.

  • Het serrecomplex is ingedeeld in 46 compartimenten. Deze hebben een volledig afzonderlijke sturing voor klimaat, scherming, verluchting, belichting, watergift, bemesting,… en bieden ruimte voor diverse proeven en demonstraties voor sierteelt en groenvoorziening. De kleinste compartimenten (36 m²) laten toe om kennis op te bouwen rond nieuwe innovatieve technieken, terwijl de grotere compartimenten (100 tot 500 m²) de mogelijkheid bieden om praktijkgericht onderzoek en demonstraties op grotere schaal uit te voeren.
     
  • Daarnaast is ook een compartiment ingericht voor meerlagenteelt, waarbij gefocust wordt op energiebesparing door meerdere lagen van de teelt in een sterk geïsoleerd, daglichtloos compartiment onder te brengen en te telen onder ledverlichting.
     
  • Er zijn verschillende folieserres voor proefwerk en overwintering van specifieke teelten (azalea, boomkwekerij, vaste planten,…). In deze serres is bodemverwarming en irrigatie- en klimaatsturing voorzien voor optimale groeiomstandigheden. De cabrio-serre laat toe om planten in vergelijkbare klimaatomstandigheden als buiten op te kweken en voor specifieke proefbehandelingen toch het dak volledig te sluiten. Een aantal plastiek tunnelserres laten toe om planten in goede omstandigheden te overwinteren.
     
  • Buiten zijn er volleveldspercelen voor proeven en demonstraties voor boomkwekerij, groenvoorziening en snijbloementeelt. Sinds eind 2018 beschikt de site te Destelbergen ook over een vollegrondsperceel voor de biologische teelt van snijbloemen. Daarnaast zijn er verschillende containervelden, al dan niet met hergebruik en ontsmetting van drainwater. Diverse filtersystemen (rietveld, MBBR en fosfaatfilter) zorgen voor de verwijdering van stikstof en fosfor uit spuistroom.
     
  • De site te Destelbergen beschikt verder nog over een collectietuin, een bijentuin, proefzwemvijver en diverse andere demonstratietuinen voor de groenvoorziening. Het nieuwe kantoorgebouw demonstreert de mogelijkheden rond vergroening van kantoorruimten en heeft zowel binnen als buiten een groene gevel, waarmee een mooi groeneffect gecreëerd wordt op een zeer kleine grondoppervlakte.



Onderzoeksinfrastructuur site Kruisem

De totale oppervlakte van de terreinen van Viaverda in Kruisem bedraagt ongeveer 17 ha, waarvan 13 ha beteelbaar is.

  • De zandgronden zijn genivelleerd en kunnen worden beregend via ondergrondse leidingen gecombineerd met telescopische standpijpen, een beregeningsboom, beregeningskanon, tiksproeiers of druppelirrigatie. De beregening wordt aangestuurd en opgevolgd via de klimaatcomputer van de serre. Voor proeven op locatie (in zandleem) wordt jaarlijks ongeveer 4 ha grond bijgehuurd. 
     
  • Alle proeven worden aangelegd en onderhouden met daartoe aangepaste machines. Het spuitwerk gebeurt met een proefveldspuit die 16 verschillende behandelingen in één proef kan uitvoeren. Dit laat toe op een efficiënte manier te werk te gaan. Ook voor de oogst en verwerking is er een aangepast machinepark met onder andere een verwerkingslijn en cameradetectie voor de digitale verwerking van opbrengst, sortering en kwaliteit van aardappelen.
     
  • Verder beschikt de site in Kruisem over een goed uitgerust fytolokaal en preparatieruimte met afzuiginstallatie waar gewasbeschermingsmiddelen gedoseerd kunnen worden. Voor de zelfvoorziening van water, werd er geïnvesteerd in 2 foliebassins en 2 watersilo’s. Het restwater van de spuitproeven wordt verwerkt in een fytobak. Het huishoudelijk afvalwater wordt gezuiverd via een percolatieveld.
     
  • Met het oog op de bewaring van aardappelen en groenten zijn er naast de diverse koelcellen ook meerdere bewaarcellen met een droogwand voor aardappelen, uien en bataat in kisten. De ventilatie is computergestuurd en de cellen kunnen worden opgewarmd. 
     
  • De serre heeft een oppervlakte van ongeveer 5.000 m². Twee compartimenten worden gebruikt voor het gangbare onderzoek in vollegrond en vier compartimenten zijn uitgerust voor teelten boven de grond of hydroteelten waaronder een mobiel goten systeem (MGS). In een ander deel wordt hoofdzakelijk biologisch geteeld, net als in de 2 plastic tunnels en de multikap. Alle serres hebben een volledig afzonderlijke sturing voor klimaat, scherming, verluchting, watergift, bemesting,… en bieden ruimte voor proeven en demonstraties in diverse teelten. Sommige serres zijn ook uitgerust met belichting.
     
  • In 2015 werd op de site in Kruisem ook een aquacultuurinstallatie in gebruik genomen die verbonden is met de serreafdeling en uitgerust is voor hydroteelt van vruchtgroenten. Het geheel vormt een aquaponicsysteem dat uit individuele RAS-systemen bestaat om vergelijkende proeven te kunnen uitvoeren. 
     
  • In het labo worden bodemanalyses uitgevoerd met betrekking tot minerale stikstof, vochtgehalte, organische koolstofgehalte, textuur, fosfaatverzadigingsgraad, pH, bouwvoor, EC, enz. Dit zowel voor de proeven als voor bemestingsadviezen aan land- en tuinbouwbedrijven.
     
  • Voor het smaakonderzoek is er een lokaal met 14 aparte smaakhokjes en een keuken voor de vele bereidings- en stockagemogelijkheden, conform ISO 8589.

 

Verhuur vergaderzalen
 

We beschikken over vergaderzalen die door organisaties uit de land- en tuinbouwsector kunnen gehuurd worden. Ook socioculturele verenigingen uit de streek zijn welkom.

Neem voor meer informatie en reservering contact op met ons via info@viaverda.be.

 

De Viaverda-sites bezoeken
 

Een bezoek aan Viaverda is mogelijk voor verenigingen uit de land- en tuinbouwsector en voor land- en tuinbouwscholen.

Neem voor meer informatie en reservering contact op met ons via info@viaverda.be. 

 

Vorig Artikel Financiering
Volgend Artikel Onderzoekspartners