Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Telen met inzicht

Telen met inzicht
Contactpersoon: Contactpersoon
Projectpartners: PCS, VMS, AVBS
Financiering Europa en Vlaamse overheid, Departement Landbouw en Visserij
Projectperiode: 1/07/2016 - 30/06/2018
Print

Veel sierteeltbedrijven hebben vandaag de dag heel wat plantensoorten en cultivars in hun productassortiment. Deze grote diversiteit stelt het bedrijf in staat om snel in te spelen op trends en de risico’s verbonden aan de dynamische afzetmarkt te spreiden. Het nadeel verbonden aan deze praktijk is dat een gedetailleerde bedrijfseconomische boekhouding bemoeilijkt wordt en een correcte prijszetting achterwege blijft. Immers, de ene teelt vraagt al wat meer aandacht en grondstoffen dan de andere, hetgeen vaak niet doorgerekend wordt aan de klant. Ook bij monocultuurbedrijven stelt dit probleem zich. Het klaarmaken van bestellingen en transportkosten worden amper in rekening gebracht.


De sierteeltsector in Vlaanderen is een bloeiende sector en dat willen we graag zo houden. Binnen dit project trachten we aan de hand van een berekeningstool de siertelers bewust te maken van deze problematiek en meer inzicht te verschaffen binnen het economische luik van hun bedrijf, zodat een correcte prijszetting kan gebeuren. Bovendien zullen we via simulaties de telers helpen de juiste beslissingen te nemen om de rendabiliteit ook in de toekomst te garanderen.


Er bestaat eveneens een grote diversiteit binnen de sierteeltbedrijven, elk met hun eigen specifieke eisen en methodes. Binnen dit project, dat alle deelsectoren van de sierteelt omvat, trachten we tegemoet te komen aan deze eigenschappen en een op maat geleverd advies te geven om op verschillende vlakken de bedrijven te optimaliseren. Aan de hand van workshops en publicaties in vakbladen zullen de resultaten van dit onderzoek geïllustreerd en verspreid worden binnen de sector.

Vorig Artikel UNIFORCE: toepassen van IPM-strategieën om plaagmijten te bestrijden in bessen, zachtfruit en houtige sierplanten
Volgend Artikel Green-Air: uitwisseling van groene kennis voor een gezondere binnen- en buitenlucht

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?