Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Ontwikkeling van een herbicide-arme onkruidbeheersing in de meerjarige fruit- en sierteelt

Ontwikkeling van een herbicide-arme onkruidbeheersing in de meerjarige fruit- en sierteelt
Contactpersoon: Eva Reybroeck

+32 (0)9 353 94 98

eva.reybroeck@viaverda.be
Projectpartners: pcfruit, PCS
Financiering Vlaamse overheid en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling





www.vlaanderen.be/pdpo,

ec.europa.eu/agriculture
Projectperiode: 1/03/2020 - 28/02/2022
Print

Onkruidbeheersing is één van de belangrijkste teeltmaatregelen in de meerjarenteelt van fruit- en sierteelt. Tot op heden zijn herbiciden (uitgezonderd in de biologische teelt) een standaard in beide teelten, vooral vanuit praktisch oogpunt. Er zijn echter steeds minder herbiciden beschikbaar, waardoor telers op zoek gaan naar alternatieven. Er is vooral nood aan informatie over de bewerkingen die nodig zijn gedurende het hele jaar en welk resultaat dit geeft. Hierbij zal gekeken worden naar de reeds beschikbare kennis uit de biologische teelten.


Aan de hand van demopercelen in de fruitteelt (appel, peer en kers in productie en appel in opgroei) en sierteelt (laanbomen en sierheesters) zal gedemonstreerd worden welke bewerkingen nodig zijn voor een doeltreffende mechanische onkruidbeheersing. Er zal een vergelijking gemaakt worden tussen mechanische onkruidbestrijding, chemische onkruidbestrijding met de nog toegelaten middelen alsook een combinatie van mechanisch en chemisch. Om de verschillende systemen te vergelijken zullen o.a. de vruchtkwaliteit en productie, de onkruiddruk, de kostprijs en het effect op mineralisatie bepaald worden.


Met dit project willen we de telers handvaten bieden om op een succesvolle manier de omschakeling naar mechanische onkruidbestrijding te doen.

Vorig Artikel Verruimen afzetperiode bij biobloemen door maatregelen op het veld en aanpassingen aan het assortiment
Volgend Artikel First Flush: nutriëntenafvoer bij grondloze openlucht sierteelt

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?