Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

FERTINNOWA: kennisuitwisseling van innovatieve technieken voor een duurzaam watergebruik in gefertigeerde teelten

FERTINNOWA: kennisuitwisseling van innovatieve technieken voor een duurzaam watergebruik in gefertigeerde teelten
Contactpersoon: Ilse Delcour

+32 (0)9 353 94 78

ilse.delcour@viaverda.be
Projectpartners: PSKW, PCS, PCG, PCH en 19 partners uit Nederland, Duitsland, Spanje, Italië, Polen, Slovenië, Zuid-Afrika, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk
Financiering EU Horizon 2020 Programme
Projectperiode: 1/01/2016 - 31/12/2018
Print

De tuinbouwsector in de Europese lidstaten wordt met gelijkaardige problemen geconfronteerd: alle landen moeten voldoen aan de Europese waterrichtlijn om de kwaliteit van de Europese wateren te garanderen. Binnen de tuinbouw is er al heel wat relevante expertise aanwezig, die echter niet optimaal benut wordt. Zo is er nog belangrijke vooruitgang mogelijk wat betreft de verdere afbouw van het gebruik van diep grondwater én de beperking van de impact van de tuinbouwsector op de kwaliteit van het oppervlaktewater. Met de introductie van fertigatie binnen de tuinbouwsector werd reeds een belangrijke stap in de richting van duurzaam watergebruik gezet. De toediening van voedingsstoffen via irrigatiewater, want daar duidt de term fertigatie op, biedt dan ook de mogelijkheid om efficiënter met water om te springen én de impact op het milieu te reduceren. Hoewel het Europese areaal gefertigeerde teelten sterk toeneemt, vertaalt dit zich nog onvoldoende in een afname van de milieu-impact.


FERTINNOWA beoogt beschikbare technologieën en ervaringen samen te brengen, uit te wisselen én te implementeren op bedrijfsniveau om zo belangrijke stappen voorwaarts te maken wat betreft duurzaam watergebruik in de gefertigeerde groente-, fruit- en sierteelt. In een eerste fase zullen we vanuit de verschillende Europese lidstaten kennis en technologieën verzamelen rond het zuiveren van uitgangswater, het optimaliseren van de waterbenutting en het minimaliseren van de impact van de sector op de oppervlaktewaterkwaliteit door het verhinderen van uitspoeling en lozing van nutriëntrijke reststromen naar de omgeving. In een volgende fase worden deze kennis en technieken geëvalueerd door de verschillende lidstaten. Hieruit zal blijken welke technologieën binnen Europa breder toepasbaar zijn.


Binnen FERTINNOWA zal deze problematiek vanuit verschillende oogpunten benaderd worden: telers, telersorganisaties, industrie, milieuorganisaties, overheid … Deze zullen actief betrokken worden bij de uitvoering van het project. Meer concreet zullen de stakeholders inspraak hebben bij de evaluatie en de selectie van de uit te wisselen technieken. Ook telers, bedrijven, onderzoekers en overkoepelende organisaties kunnen als stakeholder deelnemen aan FERTINNOWA. De inbreng van telers is essentieel voor FERTINNOWA. Daarom biedt FERTINNOWA telers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd tot het thematische netwerk de mogelijkheid om eind 2018 gratis deel te nemen aan de afsluitende conferentie in Almeria.

Vorig Artikel Naar een duurzame stikstofbemesting in de sierteelt met oog voor plantkwaliteit en milieu
Volgend Artikel UNIFORCE: toepassen van IPM-strategieën om plaagmijten te bestrijden in bessen, zachtfruit en houtige sierplanten

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?