Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Alertseed: onderzoek naar de introductie van pathogene schimmels via coniferenzaden

Alertseed: onderzoek naar de introductie van pathogene schimmels via coniferenzaden
Contactpersoon: Joachim Audenaert

+32 (0)9 353 94 71

joachim.audenaert@viaverda.be
Projectpartners: PCS, CRA-W
Financiering FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Projectperiode: 1/07/2021 - 31/12/2023
Print

Uitheemse invasieve schimmels kunnen, eenmaal geïntroduceerd, een grote ecologische en economische impact hebben op onze kwekerijen en bij uitbreiding onze ecosystemen. Vaak denken we hierbij aan stekmateriaal en plantgoed uit andere streken, maar bepaalde schimmels kunnen zich ook verspreiden in de kwekerijen door middel van geïmporteerd zaad. Een heel aantal commercieel belangrijke coniferen worden opgekweekt uit zaden, denk maar aan Picea abies en Pinus nigra. Maar de origine van dat zaad en de kwaliteit ervan zijn vaak onbekend.


In het project Alertseed zullen CRA-W (Centre Wallon de Recherches Agronomiques) en PCS aan de hand van data-analyses en interviews, de import en handel in coniferenzaden in België in kaart brengen. Vervolgens zal onderzocht worden welke fytosanitaire risico’s hier potentieel mee verbonden zijn en zal op het CRA-W een moleculaire detectiemethode op punt gezet worden, die zaadbatches kan screenen op pathogene fungi.


Op basis van de gegevens die in het project zijn verzameld, zullen aanbevelingen worden gedaan aan de bevoegde autoriteiten voor de implementatie van controlemaatregelen. Ook naar de boomtelers en de boswachters zal de nodige informatie over de keuze van zaadherkomst en coniferensoorten doorstromen om zo de verspreiding van schimmelziekten te voorkomen.

Vorig Artikel Verhogen weerbaarheid sierteeltbedrijven door verruiming afzetperiode en consumentgerichte productie
Volgend Artikel Landbouw investeert in landschap en klimaat

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?