Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

NuReDrain: verwijdering en recuperatie van nutriënten uit drainwater

NuReDrain: verwijdering en recuperatie van nutriënten uit drainwater
Contactpersoon: Els Pauwels

+32 (0)9 353 94 88

els.pauwels@viaverda.be
Projectpartners: PCS, VITO, UGent, Inagro, De Watergroep, KU Leuven (België), Københavns Universitet, Aarhus University (Denemarken), Landwirtschaftskammer Niedersachsen, Oldenburgischer Ostfriesischer Wasserverband, Universität Rostock (Duitsland)
Financiering Interreg VB North Sea Region programme, Provincie Oost-Vlaanderen
Projectperiode: 1/03/2017 - 30/06/2023
Print

De regio rond de Noordzee (het zuiden en zuidoosten van Engeland, noorden van Frankrijk, westen van Nederland en België) wordt gekenmerkt door intensieve landbouw. De input van nutriënten vanuit het land leidt tot eutrofiëring van rivieren, meren, estuaria en kustgebieden. De huidige regelgeving en risicobeperkende maatregelen om nutriëntenverliezen te reduceren zijn onvoldoende om deze onder de biologische streefwaarde te krijgen in de nabije toekomst. In NuReDrain wordt deze gemeenschappelijke territoriale uitdaging samen met het efficiënt gebruik van fosfor (P) gecombineerd.


Het project wil een technologie ontwikkelen/uittesten om fosfor (P) en stikstof (N) vast te leggen afkomstig uit landbouwkundige afvalstromen zoals drainagewater en effluenten uit serres. De effectiviteit van P- en N-verwijdering van veel van deze technologieën is reeds bewezen op labo- en pilootschaal. Het onderzoek focust op P- of N-verwijdering en op de combinatie van beide technieken. Vandaar is de hoofddoelstelling van NuReDrain om kennisuitwisseling te stimuleren tussen de verschillende partners (afkomstig uit Duitsland, Denemarken en België), gezamenlijk kosteneffectieve filtertechnologieën te ontwikkelen voor de verwijdering van nutriënten in verschillende situaties en regio’s, de verwijderde P te hergebruiken voor landbouwkundige doeleinden en uiteindelijk implementatierichtlijnen uit te werken voor de regio rond de Noordzee.


Hierdoor kan de belangrijkste bron van verspreide nutriëntenverliezen worden beperkt in risicogebieden. Dit zal uiteindelijk bijdragen tot het duurzaam beheer van aquatische ecosystemen van de regio rond de Noordzee op lange termijn.

Vorig Artikel Beheersing van wolluisproblemen in de sierteelt binnen een IPM-systeem
Volgend Artikel Bio4safe: gebruik van biostimulanten en innovatieve meetsensoren om water- en nutriëntenverbruik te verminderen

Comments are only visible to subscribers.