Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

OrnAqua: een nieuw referentiekader voor irrigatie voor efficiënter watergebruik in de openluchtsierteelt

OrnAqua: een nieuw referentiekader voor irrigatie voor efficiënter watergebruik in de openluchtsierteelt
Contactpersoon: Paulien De Clercq

+32 (0)9 353 94 86

paulien.declercq@viaverda.be
Projectpartners: Viaverda, UGent, BDB
Financiering Agentschap Innoveren & Ondernemen (LA-traject)
Projectperiode: 1/12/2021 - 30/11/2025
Print

Afgelopen jaren kregen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen, zoals langdurige droogte en hittegolven. Droogte heeft duidelijk een economische impact op openluchtsierteeltbedrijven, aangezien de externe kwaliteit van het sierteeltproduct sterk afhankelijk is van het klimaat.


Het algemeen doel van het OrnAqua-project is de ontwikkeling van een nieuw referentiekader voor irrigatie om de siertelers praktisch toepasbare methodes aan te reiken om op hun bedrijf gerichter water te geven en om aanbevelingen te formuleren naar de telers die deze stap overwegen.


Het project focust enerzijds op geoptimaliseerde teelttechnieken en nieuwe technologieën om te beslissen wanneer irrigatie wenselijk is en hoeveel water nodig is in 4 typeteelten: de hybride teelt van potchrysant, de teelt van laanbomen met lage plantdensiteit, de teelt van bosplantsoen met hoge plantdensiteit en de teelt van zomersnijbloemen. Deze beslissingen zullen gebaseerd worden op de verdamping van het gewas en kritische zuigspanningen in de bodem die een economische schade berokkenen, bekomen via plant- en bodemsensoren en modellen. De meest geschikte sensoren en modellen voor irrigatie-aansturing in vollegrondssierteelt worden geselecteerd.


Anderzijds wordt er ook gefocust op praktische droogte-mitigerende teelttechnieken die kunnen toegepast worden op bedrijven die (nog) niet overgaan tot irrigatie of bedrijven die al irrigeren maar de irrigatiebehoefte willen verminderen. De mogelijkheden van biostimulanten, wetting agents, mulchen,… om droogtestress te remediëren worden bekeken.

Vorig Artikel Geïntegreerde beheersing van plantenparasitaire nematoden in de boomkwekerij en aardappelteelt met wakkere planten
Volgend Artikel Rassenevaluatie binnen de community

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?