Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

VirVrijUit: evaluatie en optimalisatie van een nieuwe detectiestrategie voor virussen en bacteriën in boomkwekerij

VirVrijUit: evaluatie en optimalisatie van een nieuwe detectiestrategie voor virussen en bacteriën in boomkwekerij
Contactpersoon: Dominique Van Haecke

+32 (0)9 353 94 83

dominique.vanhaecke@viaverda.be
Projectpartners: ILVO, UGent, Viaverda
Financiering Agentschap Innoveren & Ondernemen (LA-traject)
Projectperiode: 1/09/2021 - 31/08/2025
Print

Er is een toenemend belang van ‘virusvrij’ uitgangsmateriaal in de fruit- en sierboomkwekerijsector. De vegetatieve vermeerdering van het plantmateriaal kan gepaard gaan met overdracht van virussen. Momenteel zijn er specifieke testen zoals PCR en ELISA beschikbaar als basis voor certificering en indexering van fruitbomen. Dit resulteert in omvangrijke lijsten en tijdrovende indexeringsproeven.



Binnen dit LA-traject willen ILVO, UGent en Viaverda een nieuwe techniek testen en introduceren. Met de HTS- of high-throughput sequencing gebaseerde strategie kan men in 1 run de volledige virusstatus van een plant bepalen. Dit maakt de techniek goedkoper en sneller. Deze HTS-strategie wordt op maat gemaakt van de doelgroep voor de detectie van virussen (en andere pathogenen) en kan leiden tot gemakkelijkere certificering voor fruit- en sierboomkwekerij. Men kan in vitro virusvrij uitgangsmateriaal creëren, bv. stekmateriaal.



Viaverda doet in het kader van dit project proeven op het Enthoutpark en zorgt mee voor de praktische integratie bij de bedrijven. Er zal overleg nodig zijn met de beleidsinstanties om te komen tot een erkende werkbare certificeringsstrategie. Viaverda zal ook de disseminatie en communicatie van de projectresultaten naar de sector verzorgen.

Vorig Artikel KLIMROB: Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw
Volgend Artikel Enerpedia: sensibilisatie en advisering rond energie

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?