Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

ALTER-PEAT: alternatieven voor veen in zachtfruitteelt, champignonteelt en sierteelt

ALTER-PEAT: alternatieven voor veen in zachtfruitteelt, champignonteelt en sierteelt
Contactpersoon: Hanne Denaeghel

+32 (0)9 353 94 93

hanne.denaeghel@viaverda.be
Projectpartners: Inagro, Viaverda, PCH, pcfruit, ILVO
Financiering Agentschap Innoveren & Ondernemen (LA-traject)
Projectperiode: 1/11/2023 - 31/10/2027
Print

Het doel van dit project is de transitie naar veenarme of veenvrije en duurzame teeltsubstraten, zonder een verlies aan competitiviteit voor de teler en de substraatproducent. Deze transitie zal nodig zijn om de afhankelijkheid ten opzichte van het steeds schaarser en duurder wordende veen te verlagen. Dit project moet telers alternatieven aanbieden die hun rendabiliteit op langere termijn moeten verzekeren. Zo zal ook de competitiviteit van de Vlaamse sector behouden blijven en de weerbaarheid ten opzichte van geopolitieke beslissingen worden versterkt.


In ALTER-PEAT worden veenalternatieven gezocht voor de zachtfruitteelt, champignonteelt en sierteelt. In het eerste jaar wordt gefocust op het inventariseren en karakteriseren van alternatieven die geschikt zijn voor veenvervanging. In jaar twee en drie worden geschikte alternatieven gescreend en geselecteerd in pottenproeven en geoptimaliseerd qua teelttechniek, veenalternatief en substraatsamenstelling. In het vierde projectjaar worden demonstraties georganiseerd, gebruikershandleidingen opgesteld, een duurzaamheidsanalyse uitgevoerd en de economische impact bepaald.


Binnen de sierteelt zullen drie teelten worden onderzocht, namelijk zuurminnende teelten (bv. azalea, rododendron,…), boomkwekerijgewassen (bv. hortensia, cipres, buxus,…) en perkplanten (bv. klimop, geranium, viooltjes,…). De gebruikershandleiding zal de samenstelling van het substraat beschrijven, maar ook noodzakelijke teeltaanpassingen zoals watergift en bemesting.

Vorig Artikel Uitbouw van de teelt van gember in Vlaanderen
Volgend Artikel Kostenefficiënt naar een duurzame aardappelteelt in 2030

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?