Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Praktijkproeven Azalea en Rhododendron

Praktijkproeven Azalea en Rhododendron
Contactpersoon: Els Pauwels

+32 (0)9 353 94 88

els.pauwels@viaverda.be
Financiering Departement Landbouw en Visserij
Projectperiode: 1/01/2023 - 31/12/2023
Print

Vanuit het Technisch Comité Azalea werd het proefprogramma met praktijkgerichte proeven voor zuurminnende planten opgemaakt. Voor 2023 ligt de focus op onderzoek naar alternatieve substraten, al dan niet met vochtregulerende additieven in het substraat, duurzame ziekte- en plaagbeheersing, toepassingsmogelijkheden van biostimulanten, uitvloeiers en energiebesparende belichting.


Binnen het thema water besteden we aandacht aan het optimaliseren van waterstromen op een azaleabedrijf door de recirculatie te perfectioneren en spuistroom te verminderen met behulp van filtersystemen. Via onderzoek naar alternatieve substraten en door toepassing van additieven in het substraat zal ernaar gestreefd worden om de vochtverdeling te verbeteren en duurzamer te telen.


De toepassingsmogelijkheden van biostimulanten voor enerzijds een betere N-opname en anderzijds een sterker en compacter gewas worden onderzocht.


Er wordt een vergelijkende proef uitgevoerd voor een duurzame ziekte- en plaagbeheersing bij azalea en Rhododendron. Ook wordt getracht de efficiëntie van groeiregulatoren in combinatie met uitvloeiers te verbeteren. Er wordt ook dit jaar verder onderzoek gedaan naar levermos- en bladluisbestrijding.


De mogelijkheden van innovatieve technologieën, zoals aeroponics, worden verder onder de loep genomen en uitgebreid naar onderzoek op beworteling van een kamerplant. Er wordt daarnaast via het Dynagrow-model getracht aan energiebesparing te doen tijdens de forcerie.


Tot slot gebeurt er diepgaand onderzoek naar de bloeikwaliteit van azalea en wordt het Europees erkende label van de Gentse azalea ondersteund in diverse promotieacties zoals De Groene Zesdaagse, Los4Kids, de Tuindagen in Beervelde en dit jaar in het bijzonder ook Ambrosiana.

Vorig Artikel Praktijkproeven Knolbegonia
Volgend Artikel Seizoensoptimalisatie in biologische bloementeelt versterkt lokale afzet

Comments are only visible to subscribers.