Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Praktijkproeven Snijbloemen

Praktijkproeven Snijbloemen
Contactpersoon: Liesbet Blindeman

+32 (0)9 353 94 89

liesbet.blindeman@viaverda.be
Financiering Departement Landbouw en Visserij
Projectperiode: 1/01/2023 - 31/12/2023
Print

Elk jaar wordt vanuit het Technisch Comité Snijbloemen een proefprogramma met praktijkgerichte proeven voor de snijbloemensector opgemaakt.


Net als in de meeste andere sectoren, staat ook in de teelt van snijbloemen het thema gewasbescherming bovenaan de prioriteitenlijst, dit als gevolg van de reductie van beschikbare chemische gewasbeschermingsmiddelen. In twee gelijke compartimenten snijrozen worden verschillende IPM-strategieën uitgetest waarbij regelmatig gescout wordt en waarbij met een scout-app alle data worden geregistreerd. Er wordt in beide serres pas chemisch ingegrepen wanneer het echt noodzakelijk is.

Daarnaast willen we een methode uitwerken om de narcisvlieg goed te kunnen bestrijden. Er is ook een inventarisatie voorzien van de verschillende soorten trips die voorkomen in de teelt van snijbloemen en er worden proeven gedaan ter beheersing van trips.


In de teelt van Amaryllis worden heel wat verschillende behandelingen uitgevoerd om wolluis op een correcte en efficiënte manier te bestrijden. Dit door verschillende warmtebehandelingen aan de geoogste bollen te geven, gevolgd door dompelen. Daarna worden ze 2 tot 4 weken in een ULO-bewaring in speciale bakken gehouden.


In de bioteelt worden er verschillende proeven uitgevoerd: het toepassen van combinatieteelten, teelttechnische ondersteuning bij de teelt van biobloemen en het gebruik van mulch in de biologische teelt van pioenen. Ook de jaarlijkse samenzaai wordt opnieuw georganiseerd.
 

Vorig Artikel Zet een punt achter puntvervuiling!
Volgend Artikel Praktijkproeven Perkplanten en Potchrysanten

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?