Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Kostenefficiënt naar een duurzame aardappelteelt in 2030

Kostenefficiënt naar een duurzame aardappelteelt in 2030
Contactpersoon: Stany Vandermoere

+32 9 381 86 92

stany@proefcentrum-kruishoutem.be
Projectpartners: Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA vzw.), ILVO en Inagro
Financiering VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen)
Projectperiode: 1/11/2023 - 31/10/2027
Print

Milieubelasting verlagen

Algemeen doel

Het doel is om direct implementeerbare tools, kennis en informatie te ontwikkelen, die de teler in staat stellen om de milieuimpact van de teelt van consumptieaardappelen in kaart te brengen en om na te gaan hoe de milieuimpact op een kostenefficiëntie manier kan verlaagd worden, o.m. in het kader van de ‘Farm to fork’ strategie. De tools zullen ook het beleid inzicht geven om gefundeerd beleidskeuzes te kunnen maken.

 

Concrete doelen

Om het algemeen doel te bereiken zullen een milieu indicator aardappelteelt, een roadmap ‘kostenefficiënt naar een duurzame aardappelteelt in 2030’ en een praktijkgids ‘consumptieaardappelen fit for 2030’ ontwikkeld worden. Om deze indicator en kennisdragers te stofferen, worden onderstaande subdoelstellingen vooropgesteld:

• Het ontwikkelen van een keuzewijzer onkruidbestrijding en het uitbreiden en optimaliseren van het waarschuwingssysteem aardappelziekte en het adviessysteem Alternaria, zodat de teler inzicht krijgt in de milieu impact van de door hem/haar gekozen gewasbeschermingsmiddelen en welke alternatieven met lage(re) milieu impact en gelijkaardige effectiviteit er bestaan.

• Het uitwerken van een catalogus aardappelrassen voor de (nabije) toekomst, waarbij begroot wordt of en in welke mate rassen (geschikt voor lange bewaring bij de teler en verwerking door de industrie) het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen kunnen reduceren.

• Het in kaart brengen in welke mate biostimulanten de behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen in de teelt van consumptieaardappelen kunnen reduceren.

• Het ontwikkelen en demonstreren van systemen die via remote sensing de mogelijkheid bieden om coloradokever plaatsspecifiek te bestrijden en loofdoding variabel en plaatsspecifiek uit te voeren.

 

 

Vorig Artikel ALTER-PEAT: alternatieven voor veen in zachtfruitteelt, champignonteelt en sierteelt
Volgend Artikel BREVAL: Geïntegreerde beheersing van bladluizen en koolwittevlieg in koolgewassen

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?