Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Metinet-Plus

Metinet-Plus
Contactpersoon: Pieter Vanhaverbeke

+32 9 331 60 96

pieter.vanhaverbeke@proefcentrum-kruishoutem.be
Projectpartners: Proefcentrum voor de aardappelteelt, Bodemkundige Dienst van België vzw (BDB), Proefcentrum Fruitteelt vzw (pcfruit), Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI)
Financiering Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij
Projectperiode: 1/11/2022 - 31/10/2025
Print

Verbeterde adviezen met behulp van hoge resolutie neerslagschatting

Door het toevoegen van fijnmazige neerslagdata aan adviesmodellen voor irrigatie en gewasbescherming wordt een verhoogde efficiëntie en nauwkeurigheid beoogd. Dit is des te meer het geval bij beslissingsondersteunende systemen waar een advies op maat van het perceel wordt gegeven. Momenteel zijn de neerslaggegevens daarvoor afkomstig van een netwerk van automatische weerstations met een onderlinge afstand van 15 tot 20 kilometer. Fijnmazige neerslagdata, afkomstig van o.a. radarbeelden, laten toe om deze adviezen te verfijnen en te verbeteren.

  1. Het KMI stelt kwantitatieve neerslagschattingen met een spatiale resolutie van 1 km x 1 km ter beschikking, als aanvulling op de gegevens van het huidige Metinet netwerk. Tevens worden 14 dagen weersvoorspellingen met een spatiale resolutie van 1 km x 1 km en een temporele resolutie van 1 uur beschikbaar gemaakt. Beide datasets zijn toegankelijk via API-calls (Application Programming Interface) naar de KMI datacenters.
     
  2. De kwaliteit van het irrigatieadvies van BDB voor de landbouwer (aardappel- en perentelers) wordt verbeterd door gebruik van:
    • bodemvochtstations die worden gekoppeld aan een LPWAN (Low Power Wide Area Network) zodat de gegevens in real time ter beschikking zijn van de teler
    • hoge resolutie neerslagschattingen en -voorspellingen van het KMI
    • geautomatiseerde kalibratie van het bodemwaterbalansmodel op basis van de gegevens van de bodemvochtstations
       
  3. Nauwkeuriger advies voor een efficiëntere inzet van gewasbeschermingsmiddelen in de aardappel- en fruittteelt:
  • gebruik van hoge resolurie neerslagschattingen en -voorspelling in de beslissingsondersteunende adviesmodellen van PCA en pcfruit, en met name de systemen voor plaatsspecifiek en perceelsgericht advies.
  • verfijning van de bestaande ziekte- en adviesmodellen (PCA, pcfruit)
 

 

 

 

Vorig Artikel MiNiMax: Mineralisatie van stikstof uit bodemorganische stof maximaal benutten
Volgend Artikel Introductie en consumentenonderzoek van lokaal geteelde gember voor de korte keten

Comments are only visible to subscribers.

Meer weten?