Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

N-FIT: N-Fractioneren, Innoveren en Techniek in groenteteelt

N-FIT: N-Fractioneren, Innoveren en Techniek in groenteteelt
Contactpersoon: Jonas Bodyn

+32 (0)9 331 60 88

jonas.bodyn@viaverda.be
Projectpartners: Inagro, Viaverda, PSKW
Financiering Vlaamse overheid: Agentschap Landbouw en Zeevisserij
Projectperiode: 1/03/2023 - 28/02/2025
Print
N-FIT groenten: De juiste dosis stikstof op het juiste tijdstip op de juiste plaats.

Met dit project willen we op praktijkbedrijven demovelden aanleggen waar de bemestingsbehoefte in late groenten intensief wordt opgevolgd en zeer gericht wordt bijbemest.
In eerste instantie ligt de focus op een gefractioneerde bemesting op basis van meerdere staalnames. Het toedienen van de minerale bemesting zal plaatsspecifiek gebeuren, dit zowel tijdens het planten als bij het bijbemesten. Hierbij wordt ingezet op meerdere bijbemestingen via het gebruik van kantstrooiers, rij- en bandbemesting, injectiesystemen, toepassen van vloeibare meststoffen, gebruik van bladmeststoffen, gebruik van GPS-systemen,…. Per demoveld zullen vijf verschillende manieren aanliggen naast de klassieke manier van werken met één bijbemestingsmoment.

In tweede instantie wordt aandacht besteed aan de manier waarop organische bemesting (al dan niet onder bewerkte vorm) wordt toegediend. Zo zal er demonstratief ingezet worden om ook bij het toedienen van dierlijke mest oogstgangen en wendakkers niet mee te bemesten én in te zaaien met een groenbedekker.
Naast één demonstratiemoment op de werktuigdagen, waar de toegepaste technieken gedemonstreerd worden, zal er per demoveld een bezoek georganiseerd worden. Hier zullen de deelnemers de toegepaste techniek kunnen beoordelen.

Bijbemesting op basis van stikstofstaalname en bemestingsadvies is goed ingeburgerd bij de groentetelers, aangezien het voor de groenteteelten van groep I en II in de meeste gebiedstypes een verplichting is. Toch wordt vastgesteld dat de tijdstippen voor de staalname voor eventuele bijbemesting weinig gekend zijn en dat staalnemers dikwijls kiezen voor de gemakkelijkste weg en heel wat stalen samennemen op de bedrijven in plaats van te kiezen voor het optimale moment van staalname voor elke teelt en/of stadium van de teelt en dit mede afhankelijk van de weersomstandigheden.

Vorig Artikel Pathogene bodemschimmels bij biologische snijbloemen
Volgend Artikel KNS 2.0: Klimaatadaptatie in najaarsgroenten voor stikstofbemesting

Comments are only visible to subscribers.