Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Hoeveel kost beregenen? De beregeningstool rekent dat voor jou uit!

Hoeveel kost beregenen? De beregeningstool rekent dat voor jou uit!
Print

Wat kost beregenen? Een vraag die u zich ongetwijfeld al heeft gesteld. Binnen het demonstratieproject ‘OptiwAPP – Optimale Waterapplicatie’ werd daarom de beregeningstool ontwikkeld die je kan helpen om zelf een inschatting te maken van de kostprijs en rendabiliteit van beregenen op jouw bedrijf. Daarnaast geeft deze webapplicatie ook inzicht in de waterbehoefte van enkele teelten, waardoor je beter kan inschatten wanneer je het beschikbare water best inzet.
De beregeningstool maakt onder andere een onderscheid tussen de vaste kosten (bv. aanleg wateropslag, aankoop beregeningsmateriaal, enz.), variabele kosten (bv. energie, arbeid) en beregening via loonwerk. Aan de hand van het ingegeven areaal maakt de tool, voor elke opgegeven teelt, een inschatting hoeveel een beregeningsbeurt per ha juist kost. Vervolgens krijg je als teler ook inzicht in de rendabiliteit van het beregenen. Hiervoor wordt rekening gehouden met de verwachte meeropbrengst (ton/ha) door het beregenen en de gewasprijs (EUR/ton). Beide parameters kan je als teler ook zelf aanpassen.

 

Onderschat de kostprijs van beregenen niet

De totale kostprijs van beregenen is afhankelijk van diverse factoren en zo moeilijk eenduidig te bepalen. De waterbeschikbaarheid in de buurt van het perceel bepaalt vaak of er al dan niet een loonwerker wordt ingeschakeld. Daarnaast hangt de kostprijs van beregenen ook samen met de toegepaste techniek, het energieverbruik en de arbeidsuren.

 

Een fictief rekenvoorbeeld

Figuren 1 en 2 illustreren een indicatief rekenvoorbeeld van de kosten/baten voor het beregenen van 7 ha voorjaarsprei (3 irrigatiebeurten, 3x 20 l/m2) en 4 ha uien (2 irrigatiebeurten, 2x 15 l/m2) in een specifieke bedrijfssituatie. De prei wordt hierbij door de teler zelf beregend (haspel + kanon, watervoorraad nabij het perceel), terwijl de beregening van de uien wordt uitbesteed aan een loonwerker.

 

Figuur 1

Figuur 1

 

Figuur 2

Figuur 2

 

Specifiek voor deze situatie blijken de verwachte winsten van het beregenen van de voorjaarsprei wel degelijk groter dan de kosten (theoretische winst van 366 EUR/ha), terwijl dit voor de uien echter niet het geval is (theoretisch verlies van 175 EUR/ha). Dit toont aan dat de rendabiliteit van beregenen zeer sterk bedrijfs- en situatieafhankelijk is.

 

Infofiches over innovatieve irrigatietechnieken

Daarenboven omvat de beregeningstool ook infofiches over geavanceerde precisieberegeningstechnieken, zodat je als teler een transparant beeld krijgt over de innovaties die zich afspelen in de sector en de inpasbaarheid op jouw bedrijf. Sommige technieken zetten in op een uniforme watergift zonder verspilling, ook op de randen en hoeken van het perceel. Andere technieken maken het dan weer mogelijk om de beregening vanop afstand te volgen en eventueel bij te sturen via een app.

 

Situatie op mijn bedrijf? 

Het loont zeker de moeite om de totale beregeningskost voor jouw bedrijf zelf eens door te rekenen of de infofiches over beregeningstechnieken te bekijken. 

 

Figuur: Kostenoverzicht irrigatie spinazie in een specifieke bedrijfssituatie

Figuur: Kostenoverzicht irrigatie spinazie in een specifieke bedrijfssituatie

 

Meer info

Elise Vandewoestijne
Anne Waverijn

Vorig Artikel Poster groenbedekkers: effect op Meloidogyne chitwoodi en Pratylenchus penetrans
Volgend Artikel Sortiment boomkwekerij op PCS

Ook interessant...