Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Introductie en consumentenonderzoek van lokaal geteelde gember voor de korte keten

Introductie en consumentenonderzoek van lokaal geteelde gember voor de korte keten
Contactpersoon: Jeroen Van Mullem

+32 (0)471 24 25 76

jeroen.vanmullem@viaverda.be
Projectpartners: Viaverda
Financiering Provincie Oost-Vlaanderen
Projectperiode: 1/12/2022 - 31/12/2023
Print

Gember is een nieuwe teelt in onze Belgische markt. PCG toonde al aan dat de lokale teelt succesvol kan, niet enkel in verwarmde kas maar ook in plastiek tunnels (onverwarmd). De geoogste ‘jonge’ gember is smaakvoller, aromatischer en sappiger dan de geïmporteerde afgeharde gember, die een harde schil heeft en droog en vezelig is. De jonge gember zou meer in de smaak vallen bij consumenten. Bovendien bestaan er heel wat verschillende gembervariëteiten met verschillende karakteristieken. Deze teelt biedt dus een opportuniteit, zeker ook voor korte keten bedrijven (lokale teelt en lokale afzet).

Als globale doel van het project willen we Oost-Vlaamse (korte keten) telers warm maken voor en begeleiden in deze voor velen nog onbekende teelt en ook de afzet van gember en gerelateerde producten uit een lokale gember teelt bevorderen door:

  • de introductie van gemberteelt bij (korte keten) telers in Oost-Vlaanderen via ene demoproef, netwerkmoment en een werkgroep 
  • het inzicht krijgen in de wensen van de consumenten inzake gember om zo het meest geschikte product onder de meest geschikte vorm te kunnen aanbieden via korte keten. Via een focusgroep zullen we een productfiche opstellen voor lokaal geteelde gember waarin consumentenverwachtingen worden gebundeld.
  • het verkennen van de valorisatiemogelijkheden van de reststromen zoals vb het loof/blad.