Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Bladluizen en koolwittevlieg geïntegreerd beheersen in Vlaamse kolenteelt

Bladluizen en koolwittevlieg geïntegreerd beheersen in Vlaamse kolenteelt
Print

12/12/2023

Melige koolluis, perzikluis en koolwittevlieg zijn gekende plagen die vaak tot (kwaliteits)verliezen leiden in teelten zoals spruitkool en bloemkool. De problemen komen steeds meer voor door toenemende droogte en het verdwijnen van belangrijke middelen. Door de beschikbare middelen en kennis te combineren streven we, samen met PSKW, Inagro en HoGent, naar een geïntegreerde strategie om deze plagen te beheersen. Deze samenwerking zal de komende 4 jaar gebeuren binnen het VLAIO LA-traject ‘BREVAL’.

 

Natuurlijke vijanden staan centraal

Veel aandacht in het project gaat naar natuurlijke vijanden. Bladluizen hebben verschillende, vaak voorkomende natuurlijke vijanden en ook koolwittevlieg heeft enkele belangrijke vijanden. Enerzijds wensen we meer te weten te komen over hun effectieve capaciteiten en de omstandigheden waarin ze voorkomen. Anderzijds bekijken we hoe we hier dan best rekening mee houden, gebruik makende van de beschikbare gewasbeschermingsmiddelen.

 

Potentieel van biologische bestrijdingsmethoden verder bekijken

Het project overloopt de verschillende stappen van een geïntegreerde gewasbescherming. Meer kennis over maatregelen en factoren die de populatiedynamiek beïnvloeden moet zorgen voor een betere preventie. Biologische methoden krijgen ook heel wat aandacht. We gaan de werking van biologische gewasbeschermingsmiddelen na en proberen die met een goede spuittechniek te optimaliseren. Ook geven we het gebruik van commerciële natuurlijke vijanden een kans. Chemische middelen blijven belangrijk en zullen we ook gebruiken bij het samenstellen van een geïntegreerde strategie. We zien dan ook het meeste potentieel in een EN/EN strategie.

 

Het eerste jaar wordt vooral verkennend

Doorheen het project willen we de verschillende aspecten dieper onderzoeken om zo naar een geïntegreerde strategie toe te werken. In het eerste projectjaar zullen we dan ook vooral inzetten op het screenen van middelen die preventief ingezet kunnen worden om bv. plagen uit het gewas te weren en dus populatieopbouw af te remmen. Daarnaast willen we ook volop ervaring opdoen in het waarnemen van de verschillende (potentiële) natuurlijke vijanden op verschillende percelen. Op deze manier kunnen we voldoende expertise opbouwen doorheen het project. Uit ervaring weten we ook dat screeningstesten naar nieuwe (alternatieve) middelen voldoende herhaald moeten worden. We zetten hier dan ook reeds in het eerste jaar op in.

 

Meer info?

Louis Lippens