Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Dalende kwaliteit en lagere prijzen

Dalende kwaliteit en lagere prijzen
Contactpersoon: Luc De Reycke

+32 (0)9 381 86 80

lucdr@pcgroenteteelt.be
Print

Actueel nieuws prei 05/02/2024

Het is nu opnieuw helemaal duidelijk hoe de evolutie van de prei op het veld is. Op veel percelen is de prei nu minder mooi dan net na de dooi. De natte plekken in de percelen zijn opnieuw heel duidelijk aanwezig door prei met een veel blekere bladkleur en meer afgestorven blad. Op de meeste percelen is veel sleet aanwezig. Soms tellen we acht tot soms tien afgestorven buitenbladeren per plant.

Op een aantal percelen zijn er roodbruin gekleurde, rotte bladeren aanwezig. Deze worden meestal veroorzaakt door groeistoten met gebarsten cellen of opengescheurde bladeren als gevolg. Nadien treedt daar dikwijls rotting op veroorzaakt door bacteriën. Er is dan ook beduidend meer arbeid nodig om deze prei te pellen. We komen uit een periode met uitstekende prijsvorming. De voorbije week is die prijs beduidend gezakt, maar nog steeds is er veel werk aan de schoning van de prei.

Op de meeste percelen is de stikstof volledig doorgespoeld. Zoals al meerdere malen aangegeven is een bijbemesting nu meer dan nodig. Dagelijks komen er nog vragen binnen of er al mag/kan bijbemest worden. Wacht daar niet mee. De laatste week klimt de maximumtemperatuur meestal boven de 10°C en ook de nachttemperatuur is vrij hoog. In deze omstandigheden is er zeker groei en zal een beetje stikstof de groei en de kwaliteit van de prei positief beïnvloeden. Geef nooit grote hoeveelheden stikstof: 50 eenheden is meer dan genoeg voor een goede start naar het einde van het seizoen.

Vorig Artikel Presentaties wintervergadering wortel en pastinaak
Volgend Artikel Goed bodembeheer in vollegrondssierteelt

Comments are only visible to subscribers.