Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Nu vooral oppassen voor aantasting van papiervlekkenziekte!

Nu vooral oppassen voor aantasting van papiervlekkenziekte!
Print

Actueel nieuws prei 13/11/2023

Gans Vlaanderen heeft de afgelopen dagen heel wat neerslag te verwerken gekregen. De druk van papiervlekkenziekte zal nu heel sterk toenemen.

Indien de laatste behandeling tegen papiervlekkenziekte langer dan 10 dagen geleden geplaatst werd, is het zeker aangewezen om, van zodra mogelijk, een nieuwe behandeling te plaatsen. Er zijn momenteel twee middelen toegelaten met een sterke werking en dat zijn 1,6 l/ha Infinito en 0,7 l/ha Prevint. Vergeet roest niet mee te behandelen.

Door de neerslag is de kwaliteit van de prei ook sterk achteruit gegaan en zien wij verbleking van het gewas. De gemiddelde stikstofvoorraden waren op de meeste percelen al niet hoog en deze zullen door de neerslag verder dalen. Bij sommige variëteiten is al een duidelijke verbleking van de bladplooi te zien, wat de houdbaarheid van de prei niet ten goede komt. Een oplossing hiervoor is er niet aangezien er vanaf 1 november geen stikstof bemesting meer uitgevoerd mag worden.

Op sommige percelen wordt zwarte bonenluis waargenomen (zie foto). Deze doet in principe geen schade aan de prei en moet dan ook niet bestreden worden. 

Zwarte bonenluis in prei
Foto: Zwarte bonenluis in prei

 

Meer info?

Luc De Reycke

Vorig Artikel Leerrijke proeven in kruiden afgelopen
Volgend Artikel Sterke kwaliteitsdaling door extreme neerslag

Comments are only visible to subscribers.