Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

De productie in prei blijft maar toenemen!

De productie in prei blijft maar toenemen!
Print

Actueel prei

De groei van de prei blijft maar aanhouden. Prei voor oogst tussen december en maart is het grootste deel van het areaal. Deze prei wordt, afhankelijk van de grondsoort, geplant tussen eind juni en half juli. In normale jaren is de productie nu maar voor 50-70% gevormd. Nu zijn er al heel wat percelen waar de prei quasi klaar is om geoogst te worden met een productie van meer dan 40 ton per hectare. Het zal er echt op aankomen om de prei die nu een zeer goede kwaliteit heeft, ook zo te houden tot aan de oogst.

De prei zal ook voldoende bestand moeten zijn tegen eventuele vorst. Op veel percelen zat er eind september, begin oktober maar heel weinig stikstof meer in de bodem. Bijbemesten moet omzichtig gebeuren en er wordt best bemest met eerder kleine hoeveelheden stikstof om geen extra groeistoot te geven. De meest geschikte meststoffen zijn deze op basis van ureum zodat de stikstof geleidelijk omgezet wordt naar ammonium en naar nitraat. Hoe vroeger deze meststof geplaatst wordt, hoe sneller de omzetting zal gebeuren aangezien de bodemtemperatuur nu nog hoog is. Tegen het einde van oktober zal de bodem kouder zijn en zal de omzetting trager gebeuren waardoor er een langere aanwezigheid van wat stikstof in de bodem gegarandeerd wordt.

Trips is de laatste weken toch nog wat uitgebreid, een gevolg van de hoge temperaturen in september en begin oktober. Op percelen waar er tripsschade te zien is in het hart van de plant, tellen we nog dikwijls 5 tot 10 larven per plant. Op deze percelen kan een laatste bestrijding nog zinvol zijn.

De voorbije weken is het droog geweest. Er zijn zelfs percelen waar deze droogte gezorgd heeft voor een serieuze veroudering van de prei omdat de beworteling onvoldoende diep was door de continue neerslag in de periode ervoor. Je percelen goed opvolgen is de boodschap en niet alleen kijken naar wat er boven het grondoppervlak te zien is. In de grond kijken geeft een betere kijk op het geheel.

Het is nu ook tijd voor een goede ziektebescherming. Naast roest en purpervlekkenziekte, is het tijd om ook papiervlekkenziekte preventief aan te pakken, zeker nu de kans groot is dat er grotere hoeveelheden neerslag vallen en de bodem nat zal blijven. Zorg er nu ook voor dat afwatering zo goed als mogelijk voorzien wordt, want het is vooral op plaatsen waar het water tussen de prei blijft staan dat papiervlekkenziekte een grotere kans maakt.

 

Meer info

Luc De Reycke

Vorig Artikel Bezoekersgids proefveldbezoek platform industrieteelten 2023
Volgend Artikel Toelating voor insecticide Orocide Plus

Comments are only visible to subscribers.