Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Gember in hydrocultuur: innovatieve teeltmethode

Gember in hydrocultuur: innovatieve teeltmethode
Print

Lust je een verfrissende Moscow Mule, Dark ’n Stormy, Ginger beer? Hou je van een ijsje, een soep, een curry of een shotje met… gember? Gember is een veelzijdig ingrediënt dat in veel keukens wereldwijd wordt gebruikt.

Die gember wordt vooral geteeld in (sub)tropische regio’s. Maar het kan ook bij ons. Binnen het VLAIO LA-project ‘Uitbouw van de teelt van gember in Vlaanderen’ focussen we voornamelijk op de biologische teelt in tunnels. Op de oogst hiervan is het nog wachten tot oktober.

 

Hydrocultuur als innovatieve teeltmethode

Tegelijkertijd verkennen we echter ook het potentieel van hydrocultuur als innovatieve teeltmethode.

Hierbij kijken we of deze teeltmethode kan zorgen voor:

  • Spreiding van het oogstseizoen, door meerdere oogstmomenten per jaar mogelijk te maken.
  • Snellere groei en opbrengst.
Het loof van gember bestaat uit lange, groene bladeren. De wortelstok is het eetbare gedeelte van de gemberplant. Jeroen Van Mullem voert met de collega's verder onderzoek in deze teelt.

Bijsturing van het teeltsysteem

Op basis van proeven in 2022 leek het mogelijk om al na 4 maanden een vergelijkbare opbrengst te hebben met de opbrengst uit onze grondteelt na 7 maanden. In 2024 werd hiervoor bevestiging gezocht, maar toen bereikten we de verwachte opbrengst pas na 7 maanden. Na bijsturing van ons teeltsysteem proberen we het dit jaar opnieuw. Daarnaast testen we ook verschillende substraten, voedingsrecepten en plantdata.

     
 

Hydrocultuur biedt kansen, resultaten zijn wisselend

Hydrocultuur in de gemberteelt biedt duidelijk kansen, maar de resultaten blijven voorlopig wisselend. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe consistent opbrengst en kwaliteit kunnen zijn over verschillende groeicycli.

 

 

Vandaag hebben onze onderzoekers en proefveldmedewerkers alvast gember in hydroteelt geoogst. Nu volgt verder onderzoek om te bepalen wat de opportuniteiten voor gemberteelt in hydrocultuur kunnen zijn.

 

Meer info

Jeroen Van Mullem
 

Dit artikel kadert in het VLAIO LA-traject ‘Uitbouw van de teelt van gember in Vlaanderen’.​​

Vorig Artikel Eindopbrengst Amora
Volgend Artikel Eerste staalname Fontane

Comments are only visible to subscribers.