Nadat onze gemberproeven vorig jaar een moeilijke start kenden, verliep het einde van de teelt veel beter. Door de warme maand september en de warme eerste helft van oktober bleef de bodemtemperatuur in de koepels lang hoog. Pas eind oktober daalde de bodemtemperatuur onder de 19°C, de temperatuur die in de literatuur beschouwd wordt als de minimale temperatuur voor een goede groei. Ter vergelijking: in 2022 was de bodemtemperatuur eind september al lager dan 19°C.
Dat deze hogere bodemtemperatuur welkom was, bleek ook uit onze opbrengstgegevens van de irrigatieproef. In deze proef werd de vergelijking gemaakt tussen het gebruik van één of twee druppeldarmen voor twee rijen gember. Dit werd bekeken voor zelf voorgekiemde rhizomen en aangekochte plantjes van hetzelfde ras. Daarnaast bekeken we ook of het mogelijk is om vroeger te oogsten, bijvoorbeeld al in september. Op die manier zou het eventueel mogelijk zijn voor een teler om over een langere periode te oogsten. Daarom werd eind september al een deel van de proef geoogst. De rest van de proef werd begin november geoogst. De vroege oogst leverde gemiddeld 176 g rhizomen/plant op voor het object met twee druppeldarmen. Begin november was de opbrengst gestegen tot 253 g rhizomen/plant. Bij de planten waar maar één druppeldarm lag, was de opbrengst eind september 167 g rhizomen/plant. Begin november was dit meer dan verdubbeld tot 356 g/plant.
Als we kijken naar de irrigatie met twee druppeldarmen, valt op dat de opbrengst per plant lager lijkt te liggen dan bij de irrigatie met één druppeldarm. Wanneer we echter kijken naar de aangekochte planten, zien we dat dit resultaat net omgekeerd is. Deze resultaten waren echter niet significant. Het is op basis van deze proef dus moeilijk om conclusies over de watergift te trekken. Mogelijk is het zo dat in sommige fasen tijdens de teelt het voordeliger was om één druppeldarm te gebruiken en in andere fasen twee druppeldarmen. Verder en meer gedetailleerd onderzoek over de watergift lijkt nodig.
Daarnaast leek het ook een voordeel om aangekochte planten te gebruiken als startmateriaal in plaats van je eigen rhizomen voor te kiemen. Hierover meer in een volgende nieuwsbrief waarin we de rassenproef gember zullen bespreken.
Meer info
Jeroen Van Mullem