Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Teeltfiche yacon

Teeltfiche yacon
Print

Onze teelten krijgen de laatste jaren steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Niet alle gewassen zijn hier tegen opgewassen. Binnen het project ‘Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw’ werd de voorbije 3 seizoenen de klimaatrobuustheid geëvalueerd van een aantal nieuwe, beloftevolle teelten. PCG nam naast de teelt van bataat ook de teelt van yacon onder de loep. In 2022 kregen we te maken met extreem droge en warme omstandigheden en konden we de droogte- en hittestress evalueren in het veld.

 

Grote rasverschillen in opkomst bij droge omstandigheden

Hoewel alle rassen bij voldoende beschikbaarheid van water een opkomstpercentage van 95 à 100% vertoonden, zagen we grote verschillen in opkomstpercentage bij droge omstandigheden. ‘Blanco’, ‘Uit Nieuw Zeeland’, ‘Rojo’ en ‘Morado’ bleken weinig robuuste rassen met opkomstpercentages tussen 25 en 55%. De rassen ‘Meest courante, gele soort’, ‘Dimi’ en ‘Witte soort’ bleken wel zeer robuust te zijn met opkomstpercentages tussen 90 en 95% onder droge omstandigheden.

 

Slap gewas en loofverbranding bij droogtestress

Door de erg droge én extreem warme omstandigheden in de tweede helft van juli en eerste helft van augustus vertoonden alle rassen beperkte verbranding van het loof (bruinverkleuring). ‘Morado’ vertoonde met 3,3% de minste verbranding van het loof. ‘Rojo’ en ‘Witte soort’ hadden met 6,3% het hoogste percentage bladverbranding. De snelle en volumineuze groeiers ‘Witte soort’ en ‘Dimi’ leken het meest af te zien van de droge omstandigheden en vertoonden de meeste slappe bladeren. ‘Meest courante, gele soort’ scoorde matig. ‘Morado’, ‘Rojo’, ‘Uit Nieuw-Zeeland’ en ‘Blanco’ bleken het meest tolerant voor de droge omstandigheden. Deze rassen vertoonden slechts in erg beperkte mate een slappe gewasstand.

 

Wil je meer weten over de teelt van yacon?
Bekijk dan zeker de nieuwe Teeltfiche yacon 2024.pdf

Vorig Artikel Fytoproefweb: onderzoeksresultaten van gewasveiligheids- en efficiëntieproeven op sierplanten
Volgend Artikel Rapport: Evaluatie van de werking en residu van fungicideschema’s in wortelen 2023

Bekijk de publicatie