Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Pootgoed snijden

Pootgoed snijden
Print

Van zodra het pootgoed geleverd wordt op de hoeve, moet er een controle uitgevoerd worden op kwaliteit en op de aanwezige documenten. Is de vracht/bigbag/zak verzegeld? Zijn er voor elk volume correcte etiketten? Klopt het gewicht, het ras, de maatsortering,…? Is er een geldig vervoersdocument? Pas daarna kan er werk gemaakt worden van snijden.

 

Kwaliteitscontrole

Controleer op kwaliteit vooraleer de lading gelost wordt en vooraleer het zegel verbroken wordt. Bij twijfel, bel uw leverancier. Eens gelost zijn de goederen aanvaard. Klachten na het lossen moeten binnen de 6u gemeld worden. Verborgen gebreken die later in het veld pas zichtbaar worden, kunnen tot 15 juni gemeld worden.

 

Snijden

Dit jaar zullen zeer veel partijen pootgoed gesneden worden. Eens gecertificeerd pootgoed gesneden is, kan er geen klacht meer geformuleerd worden. Snijden houdt immers risico in, op verdere overdracht en verspreiding van ziekten. De pootgoedteler kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden. Het belang van een grondige controle bij de levering van het pootgoed is in die zin dus zeer belangrijk. Raadpleeg de normen waaraan pootgoed moet voldoen op www.PCAinfo.be Neem er de checklist bij voor fotomateriaal van ziektebeelden en gebreken. Vooral de aanwezigheid van rot, Rhizoctonia en kiemen vormen vaak de aanleiding voor een klacht.

 

Hieronder alvast enkele tips:

  • Bewaar je pootgoed droog bij een temperatuur van 8 à 10°C.
  • Moet er gesneden worden? Breng ze dan naar een temperatuur van 10 à 12°C.
  • Kort na snijden moet de knol aan wondheling kunnen doen. Dit proces (vorming van een velletje op het snijvlak) gaat des te sneller naarmate de temperatuur hoger is. Bewaar de gesneden poters bij voorkeur tussen 12 en 15°C.
  • Idealiter worden de poters 1 week (max. 2 weken) voor het planten gesneden. Liggen ze langer dan 2 weken, dan kan er uitdroging optreden en zullen de poters verschrompelen en hevig kiemen. Om uitdroging te voorkomen wordt bij het snijden een laagje talk toegediend. Zo wordt meteen ook het vrijgekomen vocht een beetje geabsorbeerd.
  • Bewaar de gesneden poters luchtig zonder overmatig uit te drogen. Bewaring in kisten is ideaal. Doe ze zeker niet in bigbags of op kippers!!! Leg ze bij gebrek aan kisten liever uitgespreid op de betonvloer. 
  • Snijd alleen gezond pootgoed. Tel je meerdere (>5) rotte knollen per 1000 kg, dan bestaat er risico op rot en opkomstproblemen.
  • Snijd pootgoed vooraleer kiemen aanwezig zijn, die tijdens de verhandeling kunnen afbreken. Dit veroorzaakt immers nattigheid en versmering.
  • Doe beroep op een loonwerker die erkend is voor het snijden van pootgoed. Hij kent de regels voor wat betreft ontsmetting van de machine en ontsmetting van de messen tijdens het snijden. 
  • Hou er rekening mee dat gesneden poters niet altijd gemakkelijk te planten zijn. Vooral de maatsorteringen groter dan 60mm kunnen (ook na snijden) problemen geven in de plantmachine.

 

Plantafstand aanpassen

Proeven uit het verleden hebben aangetoond dat snijden van (gezond) pootgoed goede resultaten kan opleveren mits een voldoende nauwe plantafstand wordt aangehouden. Door een halvering van het stengelaantal per plant, zullen immers maar de helft zoveel dochterknollen per plant gevormd worden. Minder knollen per plant, betekent grovere knollen met meer kans op holheid, beschadiging, .... Er moet dus voldoende dik geplant worden om de dochterknollen binnen de maat te houden en maximale opbrengsten te realiseren.

Snijden zal de ontwikkeling van een extra kiem stimuleren. Op die manier kan een winst van 10 à 20% extra stengels gegenereerd worden. Blijf evenwel de dichtheid van 15 stengels per m² nastreven. Plant de halve knollen dus voldoende nauw in de rij. 

 


 

Vorig Artikel Hoevepootgoed telen
Volgend Artikel Kwaliteitsnormen pootgoed

Comments are only visible to subscribers.

Ook interessant...