Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Agenda

B3W: jouw partner voor een duurzaam bodem- en nutriëntenbeheer

Een vruchtbare bodem en een correct gebruik van meststoffen dragen bij aan het succes van elk landbouwbedrijf.

Nieuwe late frietrassen in proef

Elk jaar worden diverse aardappelrassen met elkaar vergeleken op verschillende locaties. In 2024 werden nieuwe late frietrassen vergeleken met als referenties Fontane en Innovator.

Nieuwe aardappelrassen in proef: vroege en halfvroege frietrassen

Elk jaar worden diverse aardappelrassen met elkaar vergeleken op verschillende locaties. In 2024 werden nieuwe (half)vroege frietrassen vergeleken met de referenties Amora en Zorba.

Nieuwe medewerker labo

Op 6 januari is Lotte Ketsman gestart als medewerker labo. 

Marktbericht VIAVERDA/FIWAP - 21/01/25

Fontane en Challenger: meestal 25 euro. Bintje: meestal 25 euro.

Water vasthouden met stuwen: types, eigenschappen en checklist

Door de veranderende klimaatomstandigheden neemt het belang van een dynamisch waterbeleid toe. Stuwen kunnen hiertoe bijdragen. We geven een overzicht van de types en de eigenschappen.

Rust in de schuur: grootste bewaarproblemen van de baan

We zijn halverwege de maand januari en de meeste aardappelen lijken er voorlopig rustig bij te liggen in de schuur. De grootste bewaarproblemen zijn van de baan. Hier en daar blijft het evenwel...

Boeiend uitwisselingsmoment over rijenbemesting

Dinsdag 14 januari organiseerde Viaverda voor B3W een thematisch uitwisselingsmoment over rijenbemesting in aardappelen, met focus op stikstof, dat plaatshad bij constructeur AVR in Roeselare.

Expertise Viaverda speelt belangrijke rol in Biocontrol 4.0

Het Interreg-project Biocontrol 4.0 is gelanceerd en richt zich op het integreren van biocontroleproducten en digitale tools om traditionele gewasbescherming te verminderen.

Brochure omgaan met droogte en hevige regenval als landbouwer in Vlaanderen

In deze brochure laten we landbouwers en onderzoekers aan het woord die al maatregelen nemen om de waterhuishouding op landbouwbedrijven en -percelen te verbeteren. Ze delen hun ervaringen en...

Historisch hoog areaal versus lage opbrengsten

Dankzij de medewerkering van meer dan 200 aardappeltelers kunnen we een inschatting maken van de totale productie in België. 

Voorraad aardappelen - november 2024

Uit onze jaarlijkse enquête bij ruim 200 Belgische aardappeltelers kunnen we een inschatting maken van de voorraad in november. 

Rassenverdeling België seizoen 2024

Na een moeilijke start in het voorjaar met een plantseizoen dat tot eind juni duurde (en uitzonderlijk nog later), volgde een heel groeizame zomer.

Grotere aardappelproductie EU-4 door hoger areaal

Ondanks de soms moeilijke oogstomstandigheden zijn de meeste aardappeltelers in de EU-4 (Nl, B, D en Fr) erin geslaagd hun oogst binnen te halen. Algemeen is de aardappelkwaliteit goed.

Bewaarproblemen: gebruik het warme luchtkanon!

In sommige loodsen zijn er ernstige bewaarproblemen. De ventilatoren staan continu aan. Ze werken met buitenlucht als die drogend is. 

Blijven drogen of inkoelen?

De oogstwerkzaamheden zijn bijna achter de rug. De aardappelen die nu nog in het veld zitten, zijn vaak nog de natste percelen of percelen die wachten op af land levering en directe verwerking.

Nieuwe medewerker voor de dienst communicatie

Op 12 november is Lieven Vancoillie gestart als communicatiemedewerker. Hij versterkt het communicatieteam dat onder meer instaat voor de website, nieuwsbrieven, sociale media, studie- en...

Kiemremming in aardappelen

Dankzij de eerder koele en vochtige zomer van 2024, hebben de aardappelen te velde maar weinig stress ondervonden. Bovendien werd er op redelijk grote schaal maleïnehydrazide (MH) toegediend. 

Terugblik op het bewaarseizoen 2023-2024

Tijdens het voorbije bewaarseizoen 2023-2024 werd de kwaliteit van aardappelen opgevolgd in 16 Vlaamse bewaarloodsen. Een terugblik!

Opbrengst seizoen 2024 vooral bepaald door plantdatum

Het groeiseizoen 2024 zit erop. De oogst wordt stilaan afgerond. Tijd om even terug te blikken op het voorbije seizoen en de gerealiseerde opbrengsten.

Bewaarproblemen steken de kop op

Er bereiken ons wisselende geluiden uit het veld. Regionaal is er al heel veel werk verzet, maar gemiddeld wordt geschat dat ongeveer de helft van de aardappelen gerooid zijn.

Oogst schiet op, ondanks de regen

Een lange periode met stabiel, droog weer is voorlopig niet aan de orde.

Wachten op voldoende afgestorven gewas

Er bereiken ons wisselende geluiden uit het veld. Regionaal is er al heel veel werk verzet, maar gemiddeld wordt geschat dat ongeveer de helft van de aardappelen gerooid zijn.

Wanneer ventileren?

De weersomstandigheden zijn zeer bepalend voor de oogst, maar hebben ook een grote invloed op de mogelijkheden voor ventilatie.