Op een inspirerende en leerrijke bedrijfsavond organiseerde Viaverda op dinsdag 25 maart een bezoek aan DJ Compost in Lochristi.
Het uienseizoen 2025 is intussen volop op gang gekomen. Toch zeker wat het zaaien/planten betreft. De eerste risico's van de teelt komen boven. Last van korstvorming? Of van de bonen- of...
Via de Green Deal Tuinstraten willen we het aantal tuinstraten een boost geven door gemeenten, bewoners, bedrijven en andere betrokkenen samen te brengen en hun expertise en middelen te bundelen.
Als onderdeel van de Biocontrol 4.0-projectportfolio zal Trans-Control innovatieve biocontrole-oplossingen en digitale voorspellings- en detectiemethoden valideren onder veldomstandigheden.
Neem deel aan een korte, anonieme bevraging. De verzamelde feedback wordt gebruikt om de adviezen verder te optimaliseren.
In Zwalm kwam op maandag 10 maart de focusgroep in kader van het Leaderproject 'Niet-kerende grondbewerking als erosiebeperkende maatregel in intensieve teelten' voor de eerste keer bijeen.
Noordwest Europa kent een lange geschiedenis van intensieve land- en tuinbouw. Frequent ploegen, monocultuur en het gebruik van chemische meststoffen hebben geleid tot lage gehaltes aan organische...
Op donderdag 27 februari 2025 vond op onze site in Destelbergen de studiedag ‘Sierteelt Containerteelten’ plaats. Ruim 70 geïnteresseerden waren aanwezig.
Viaverda is het toonaangevende praktijkcentrum voor land- en tuinbouw en groenvoorziening in Oost-Vlaanderen.
Een nieuw versie van de IPM-checklist is beschikbaar en zal ingang vinden gelijktijdig met de nieuwe Vegaplan standaard 5.1 die midden juni 2025 wordt verwacht.
Gewasbescherming slim en doeltreffend organiseren verhoogt de efficiëntie en de veiligheid op land- en tuinbouwbedrijven. Een vul- en spoelplaats helpt daarbij. We maakten enkele technische fiches.
De toepassing van geïntegreerde gewasbescherming (IPM) is verplicht voor elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen.
Wat waren de voornaamste bevindingen van onze studiedag over boerderijcompostering op donderdag 12 december?
Op vrijdag 13 december vond in het Sportcentrum Westrand in Dilbeek de navorming fytolicentie, specifiek voor de sportsector, plaats.
Op woensdag 13 november had in Brussel een studiedag plaats over substraten. Deze dag stond in het teken van nieuwe, duurzame substraten voor de tuinbouwsector.
Via praktijkervaring leert men de theorie nog beter. Binnen het project EDUPAK (Educatief pakket klimaatneutraal boeren) kregen leerlingen derde graad van twee naburige land- en tuinbouwscholen,...
In april ging het Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen project ‘REFLECHI’ van start. In dit project werken we samen met verschillende Vlaamse, Waalse en Franse partners om...
Het REFLECHI-project beoogt via literatuuronderzoek, monitoring van plaaginsecten, veldstudies en proeven beter inzicht te krijgen in de impact van klimaatverandering op gewassen en hun belagers.
In dit project wordt de start van de uienteelt verder geoptimaliseerd. Gaande van rassenkeuze, over bodembewerking tot zaaitechniek, onkruidbestrijding en bemesting.
Ook dit jaar kan je bij ons terecht voor de samenaankoop biologische potgrond! Geef je bestelling voor 6 december door.
Hoe bemesten in biologische landbouw?
Bioboeren beperken zich voor hun bemesting vooral tot dierlijke mest en organisch materiaal gezien in de biolandbouw alle kunstmeststoffen wettelijk...
Op 24 september is Jan Buyssens gestart als onderzoeker in het team ‘Groenten Intensief’ bij Viaverda waar hij vooral meewerkt aan projecten ter vervanging van Lore Lauwers die in...
Organische stof draagt bij aan de vitaliteit van de bodem door de structuur, waterhuishouding en beschikbaarheid aan voedingsstoffen te verbeteren. Investeren in bodemkwaliteit vereist maatwerk,...