Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Pootgoed en plantafstanden

Pootgoed en plantafstanden
Print

Met een nieuw aardappelteeltseizoen voor de deur, moet alle aandacht gaan naar een goede voorbereiding en de meest optimale teelttechniek in de beste omstandigheden. Nu wordt immers de basis gelegd voor een goed resultaat bij de oogst. Een goede bodemstructuur, gezond pootgoed, een correcte plantafstand en een bemesting volgens behoefte zijn de eerste belangrijke stappen die moeten genomen worden. 

Aan de basis van een goede opbrengst ligt een voldoende hoog knolaantal in de gewenste sortering. Rassen die gemakkelijk grof groeien (omdat ze van nature weinig stengels en dus weinig dochterknollen vormen per struik), vragen een grotere potermaat en een dichtere plantafstand dan rassen die meer knollen per struik vormen. Poters die gesneden worden, zullen 10 à 20% meer stengels vormen wat een besparing kan opleveren. Houd u evenwel aan de voorgeschreven plantafstanden om de vereiste stengeldichtheid te halen en voldoende opbrengst te genereren.

In de tabel zijn voor een aantal rassen de meest aangewezen plantafstanden vermeld. Naargelang het pootgoed fijn of grover uitvalt, kan de plantafstand respectievelijk iets nauwer of ruimer gekozen worden. 
 

VOORBEELD: Stel bij pootgoed Fontane zitten 15 poters per kg ipv de in de tabel genoemde 17 poters/kg. Dan betekent dit, dat het pootgoed iets grover is dan normaal. Kies dan eerder voor een plantafstand van 38 cm in de rij. In dat geval hebt u per hectare 35.087 poters nodig (10.000 m² : 0,75 m : 0,38 m = 35.087 poters/ha). Met 15 poters/kg komt dit neer op 2.339 kg pootgoed per ha (35.087 poters : 15 = 2.339 kg/ha). Let op, bij verlies ten gevolge van dubbel planten, kan de benodigde hoeveelheid zelfs nog iets groter zijn.

Het vermelde aantal poters per kg van gesneden pootgoed, slaat op het aantal halve knollen per kg.

 

 

Wie grotere arealen te planten heeft, doet er best aan met de pootgoedleverancier te overleggen over de mogelijkheden van verlengde stockage en het afroepen naargelang het plantseizoen vordert. Dit moet voorkomen dat te veel pootgoed langdurig in minder optimale omstandigheden op het bedrijf moet bewaard worden.

Vorig Artikel Biopesticiden ter bestrijding van plagen en ziekten
Volgend Artikel Oproep voor telers met interesse in de (biologische) gember- en kurkumateelt