Categories
Close
Menu
Menu
Close
Search
Search

Toenemende schade

Toenemende schade
Print

Het voorjaar blijft zich op een uitzonderlijke manier ontwikkelen. Nooit eerder bleef het plantseizoen zo lang aanslepen als dit jaar.

Sinds vorige week is er maar beperkt verder gewerkt op het veld. Zondag 26/05 heeft het op veel plaatsen weer veel geregend met lokaal wateroverlast op de velden. Hier en daar is er al veel schade ontstaan.

 

Iets meer dan de helft uitgeplant

De schattingen van het uitgeplant aardappelareaal liggen nu iets voorbij de helft. Het is duidelijk dat er nog heel wat moet gebeuren op het veld. Ondertussen ligt er nog veel pootgoed in de schuur en neemt de fysiologische ouderdom ervan alleen maar toe. Ook het aandeel rotte knollen neemt vaak toe. We blijven benadrukken dat dergelijke problemen het best met de pootgoedleverancier gecommuniceerd worden.

Ondertussen wordt het groeiseizoen steeds korter. Late aardappelen hebben - naargelang het ras - 130 tot 145 ‘groeizame’ groeidagen nodig. Afhankelijk van de weersomstandigheden komende zomer, zal dit een ware uitdaging worden. Vooral periodes van droogte en hitte leiden tot groeistilstand waardoor dergelijke dagen geen maximale groeidagen zijn en het opbrengstpotentieel in dat geval niet gehaald kan worden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorig Artikel Voorlopige areaalcijfers wijzen op stijging in Wallonië
Volgend Artikel Plantactiviteiten liggen nog altijd stil

Comments are only visible to subscribers.